...

Belfius betaalt negatieve hypotheekrente nog steeds niet onvoorwaardelijk terug

geldBelfius betaalt negatieve hypotheekrente nog steeds niet onvoorwaardelijk terug

Sommige klanten van Belfius met een variabel hypotheektarief hebben door de lage rentestanden recht op negatieve rente. Zij moeten dus intrest van Belfius krijgen in plaats van betalen. Belfius weigert dit deel van de overeenkomst nog steeds uit te voeren. “Laakbaar, zeker vanwege een overheidsbank”, zegt Kamerlid Johan Klaps.

Klaps stelde hier al meerdere vragen over aan bevoegd minister Peeters. Deze laatste antwoordde uiteindelijk dat Belfius middels een commerciële tegemoetkoming de klanten in kwestie zou vergoeden. Hiermee leek het probleem van de baan, maar niets bleek minder waar.

“Belfius vergoedt deze rente enkel aan de klanten die er expliciet om vragen en dan nog alleen als zij een overeenkomst hierover tekenen. Hierin staat vermeld dat de tegemoetkoming éénmalig is, en dus telkens opnieuw moet worden aangevraagd en bovendien eist de bank absolute geheimhouding vanwege de klant. Het is toch ongelooflijk dat je voor de simpele uitvoering van een overeenkomst een nieuwe overeenkomst moet sluiten.”

Op 11 september bracht Klaps deze handelswijze onder de aandacht van de minister, maar deze antwoordde een kleine twee maanden later dat hij hierover nog steeds geen contact met de bank heeft opgenomen. Wel verklaarde hij doodleuk dat opnieuw te zullen doen als Klaps daar op aandrong.

“Peeters staat zogezegd steeds op de bres voor de consument, maar deze Belfiusklanten laat hij dus stikken. Zelfs nu blijkt dat de bank hem steevast een rad voor de ogen heeft gedraaid, treedt hij niet op. Wat zit daar achter?” vraagt Klaps zich af.