...

Dj Ward houd van Europa van Joost Klein

DJ Ward houd van Europa

DJ Ward houd van het nummer Europa van Joost Klein. Met onder andere de zonnige Vengaboys en Paradisio, de terugkerende Poco Loco Gang, het vernieuwde Lasgo, maar ook Marshall Masters en Mental Theo wordt het op zaterdag 20 april 2024 weer een geweldig ‘I Love the90’s’-feestje in de Hasseltse Trixxo Arena. “Niet alleen door het succes van Joost Klein z’n ‘Europapa’ is de sound van de jaren negentig populair, ook grote namen zoals bijvoorbeeld Calvin Harris en David Guetta halen hun inspiratie uit het eind van de vorige eeuw. Het mooie is dat dertig jaar later mensen van alle leeftijden zich nog steeds helemaal uitleven op onze party,” zegt de Diepenbeekse DJ Ward. Sinds begin deze maand kun je kijken naar VTM Non-Stop 90’s, een tv-zender met alleen maar topseries uit de jaren 90. Ook Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het komende Eurovisiesongfestival, draagt met zijn monsterhit ‘Europapa’ bij aan de aanhoudende populariteit van een sound die ruim dertig jaar geleden de dienst uitmaakte.

DJ Ward 'I Love The 90's

Happy Hardcore

Joost werkte voor zijn nummer samen met Paul Elstak, de man die met onder andere Charlie Lownoise en Mental Theo aan de basis ligt van de Happy Hardcore,” zegt DJ Ward, de populaire allround-dj die al jaren het gezicht en dé smaakmaker is op I Love the 90’s’. “De ‘Hardcore’ house en ‘Gabber’ ontstond begin jaren negentig in Rotterdam en was meteen populair in Nederland. Het was een hard subgenre van de house muziek, maar voor veel mensen ook een levensstijl die gepaard ging met een welbepaalde kledingstijl en look. Denk aan de trainingspakken, longsleeves, bomberjacks en een paar Nike Air Max’-en en je kon gaan ‘hakken’! De hoekige dansstijl hoort bij het genre en zette de toon voor het succesvolle ‘Thunderdome’ en ‘Masters of Hardcore’. Uit dit genre groeide later de mildere variant ‘Happy Hardcore’, die gekenmerkt werd door vrolijke, snelle melodieën die moeiteloos hun weg vonden naar de radio.

Aankondiging I Love The 90's Party 2024

Jump style en Rave

Dat commerciële succes waaide over naar België waar wij het vooral kennen als ‘Jump style’ en ‘Rave’, die samen met ‘Retro’ de wat stevigere genres uit de jaren 90 vormen,” legt DJ Ward het succesverhaal uit. “Als Joost Klein met zijn ‘Europapa’ in de jaren negentig was uitgekomen, was de kans groot dat hij nu op ons ‘I Love the90’s’-podium had gestaan, want de plaat is eigenlijk gewoon een ‘happy hardcore’ track. Het geeft weer hoe populair de sound van de jaren 90 nog steeds is, het is nu zelfs een inzending voor het Eurovisiesongfestival,” zegt DJ Ward. Die populariteit weerspiegelt zich ook in de gages van jaren 90-acts, want door de aanhoudende vraag wordt er fors betaald voor artiesten die drie decennia geleden hun grote successen behaalden. Logisch dus dat de grote namen muziek van toen blijven recyclen. Denk maar aan het recente succes van David Guetta’s ‘I’m Good (Blue)’, een re-make van ‘Blue’ (Da Ba Dee) van Eiffel 65, een hit uit 1999.

Hergebruiken van jaren 90-nummers

Het hergebruiken van jaren 90-nummers is al enkele decennia aan de gang trouwens. Zo werd de Lambada van Kaoma door Jennifer Lopez in 2011 gebruikt voor ‘On The Floor’. Pitbull’s ‘Hotel room’ uit 2009 alsook Riton’s ‘Friday’ uit 2021 scoorden met het herkenbare ‘Push The Feeling On’ saxofoontje. Origineel van de Nightcrawlers, die in 1992 voor het eerst de radiowaves teisterde. Als je luistert naar de actuele hitsingles zoals ‘Miracle’ van Calvin Harris, herken je meteen de 90’s rave invloeden. Het verklaart meteen waarom ‘I Love the 90’s’ zo populair is en ook een jong publiek aantrekt. De kleurrijke, neon- en happy feel uit die tijd kun je vergelijken met de Love, Peace en Happiness die typerend was voor de Flower Power. Datzelfde warme gevoel en diezelfde verbondenheid zijn precies de redenen waarom mensen graag naar onze party komen (lacht Ward). Tussendoor, maar ook in de latere of vroegere uren, komen de liefhebbers van het stevigere danswerk met Mental Theo en Marshall Masters dit jaar zeker aan hun trekken,” zegt DJ Ward afsluitend.

aankondiging I Love The 90's 2024 podium

Foto: House Of Entertainment.

Practica

‘I Love the 90’s – The party’ vindt plaats op zaterdag 20 april 2024 in de Trixxo Arena Hasselt met DJ Ward (resident), DJ Jan VervloetMarshall Masters, Mental Theo, Def Dames Dope, Lasgo, Poco Loco Gang, CB Milton, Vengaboys, Paradisio, Ice MC en K’s Choice. Voor snelle beslissers zijn er nog tickets beschikbaar owww.ilovethe90s.be.