...

Lumineus derde editie van bloesemfestival lokt 3.000 bezoekers

Lumineus derde editie erg succesvol

Lumineus derde editie van bloesemfestival  lokt 3.000 bezoekers. Op de Landcommanderij van Alden Biesen vond zaterdagavond de derde editie plaats van het bloesemfestival Lumineus. Met ruim 3.000 bezoekers werd het unieke klank- en lichtspektakel tussen de hoogstamboomgaarden een recordeditie. Blikvangers waren o.a. de lichtkunstwerken Be The Castle, het Wood Wide Web en Grasvonk van de Internationale New Media Artist Jasper Toeli. Ook de acrobatische optredens van de Bilzerse Studio CatMoose en Vilja Duo, muziekband Maevis, de Moz Drums en Cubes of Wonder waren tussen de populaire ledschommels en reuzezeepbellen voltreffers. “We voelden dezelfde warmte en kleurrijke sfeer zoals bij ons op het Cubaanse carnaval,” klonk het bij een bezoeker. “Met dank aan het prachtige weer en de bloesems op hun mooist werd Lumineus meer dan een voltreffer. Binnen ons uitgebreide bloesemprogramma van meer dan 30 activiteiten was dit één van de hoogtepunten, naast de diverse wandelingen en fietstochten die nog een tijdje doorgaan.

Lumineus Bloemenfestival 3 e editie (3)

 

Lachende gezichten en gezelligheid

Het bloesemfestival Lumineus is een mooie samenwerking van de stad met de Landcommanderij,” zegt Bilzers schepen van toerisme Véronique Jans. Alleen maar lachende gezichten en gezelligheid op de derde topeditie van het unieke bloesemfestival Lumineus dat zaterdagavond plaatsvond rond de Landcommanderij van Alden Biesen. “Een goed georganiseerd, supermooi spektakel van licht, geluid en heerlijke foodtrucks,” zo omschrijft de 44-jarige Liesbeth Thijs uit Bilzen haar eerste bezoek. Samen met haar 12-jarige dochter Aurelien Jaspers, haar man en haar zoon genoot het gezin van een magische avond. “Alles wat je nodig hebt om er een mooie avond van te maken, was aanwezig,” voegde Liesbeth eraan toe. “Ook voor ons was het de eerste keer dat we hier waren. We wonen in de buurt, maar zagen vooral heel veel nieuwe gezichten,” zegt de 50-jarige Bilzerse Katja Van Spouwen. “We waren hier al om 19 uur, maar toen was er nog te veel licht. Later op de avond, toen de duisternis viel, werd het alleen maar gezelliger en konden we de lichtkunstwerken in volle glorie bewonderen. Prachtig!”

Lumineus Bloemenfestival 3 e editie (0)

Katja Van Spouwen (midden), met haar twee vriendinnen

Het familiaire karakter

Het familiaire karakter van Lumineus vertaalt zich ondertussen in een divers publiek. “Met mijn beste vrienden kom ik hier nu al mijn 20ste verjaardag vieren, want ik ben morgen jarig,” zei de 20-jarige Marie Beckx terwijl ze ronddraaide in de populaire ledschommels. Genieten deed ook de 36-jarige Cubaanse Silva Gonzales, die samen met haar vriendin een glaasje dronk op het terras. “We hebben meteen online tickets geboekt toen we hoorden dat het zoiets groots was. Voor ons was het een geweldige avond: lekker eten, fijne mensen, mooie kunstwerken. Vanavond voelden we dezelfde warmte en kleurrijke sfeer zoals op het Cubaanse carnaval. Het was top!” Niet alleen de bezoekers genoten van Lumineus, ook voor Johan Temmerman van Ron Jaluai uit Puurs waren de afsluitende Cubes of Wonder op de binnenkoer een voltreffer: “Op twee maanden tijd hebben we hier met drie mensen dag en nacht aan gewerkt.

Lumineus Bloemenfestival 3 e editie (1)

Cubes of Wonder

Vuur, bubbels en alcohol zijn onze centrale thema’s. Bij Cubes of Wonder maken we gebruik van UV-licht, een weg die we vijf jaar geleden zijn ingeslagen en waarin we vrij uniek zijn. We kunnen de wereld niet veranderen, maar willen ze wel wat mooier maken (lacht). Als je ziet hoe de mensen voorbijwandelen, foto’s maken en glimlachen, is onze doelstelling meer dan bereikt. Met veel bekende gezichten hebben we vanavond leuke klapjes en sapjes gedaan (lacht). Het is de eerste keer dat we hebben deelgenomen. Vorig jaar waren we verhinderd, maar als je ziet waar Lumineus nu staat, chapeau! Ik ben zelf even de wandeling gaan doen en was uit mijn lood geslagen. De locatie is prachtig, maar het is ook fantastisch hoe ze het hier allemaal hebben uitgewerkt. Wij spelen al 30 jaar straattheater, maar een evenement dat op drie jaar tijd zo’n hoog niveau haalt, hebben wij nog nooit gezien. Met plezier zijn we volgend jaar, met nieuwe werken, weer van de partij.”

Lumineus Bloemenfestival 3 e editie (2)

Marie Beckx (links) met haar vrienden