...

Brusselse procureur geeft verkeerd signaal

brusselDe Brusselse procureur geeft een verkeerd signaal zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh

Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh: “De uitspraken van de procureur des Konings van Brussel Jean-Marc Meilleur zijn een verkeerd signaal en zeker op dit moment onbegrijpelijk. Een constructieve houding zou gepaster zijn.”

Er zijn reeds veel woorden gevloeid over de aanpak van de rellen in Brussel. Nadat de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie nu een krachtdadig optreden vragen en pleiten voor een lik-op-stuk-beleid waarbij de relschoppers de duidelijke boodschap krijgen: dit kan niet! Jongeren die amok maken, auto’s en winkels vernielen én zich richten tegen de politie, moeten hiervoor terechtgewezen worden. Onze maatschappij tolereert dit niet.

Straffeloosheid, in het bijzonder bij jongeren, is een oud gekend probleem in Brussel. Een politie die krachtdadig optreedt is niet voldoende, ook Justitie moet volgen. “Voor politiemensen is het zeer frustrerend dat hun werk vaak niet het gepaste gevolg krijgt bij Justitie. Om criminaliteit ten gronde aan te pakken moeten politie en Justitie in tandem werken”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Wanneer de ministers pleiten voor nultolerantie bedoelen zij natuurlijk dat alle relschoppers verantwoordelijk gesteld moeten worden voor hun daden. Er moet in zulke gevallen systematisch vervolgd en gestraft worden. Het is dan ook een bijzonder verkeerd signaal als de Brusselse procureur hierover verklaart dat nultolerantie niet mogelijk is. Het is inderdaad belangrijk dat het parket een vervolgings- en seponeringsbeleid kan voeren. Niet elk mineur misdrijf hoeft strafrechtelijke vervolging. Maar voor zulke gevallen kunnen we de ogen niet meer sluiten en zeker niet als we met multirecidivisten te maken hebben.

Ik roep de Brusselse procureur dan ook op om niet te vervallen in semantische discussies en zijn verantwoordelijkheid op te nemen. “Het is tijd dat laksheid plaatsmaakt voor ‘law & order’ in onze hoofdstad”, besluit Kristien Van Vaerenbergh.