...

90 ton rattenvergif langs Vlaamse waterlopen

rattengif90 ton rattenvergif langs Vlaamse wegen en waterlopen

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft de voorbije 5 jaar 89.638 kilo rattenvergif langs waterlopen, gewestwegen en parkings gelegd. Lokaal bieden heel wat gemeenten nog extra rattenvergif aan. Vlaams Parlementslid Jelle Engelbosch, die de cijfers opvroeg bij bevoegd minister Joke Schauvliege, wijst op de gevaren van rattenvergif voor mens en dier zoals roofvogels, honden en katten.

Voor de bestrijding van ratten werkt de VMM samen met de lokale beheerders. De VMM zet daar jaarlijks zo’n 100 personeelsleden voor in. Daarnaast bieden heel wat gemeenten rattenvergif aan voor de inwoners. Die zijn immers verplicht zelf de ratten te bestrijden in en rond de eigen woning. Jaarlijks loopt dit op tot enkele duizenden kilo’s. Zo werd vorig jaar in Sint-Truiden alleen al meer dan 300 kg rattenvergif verspreid.

Bij het uitleggen moet het rattenvergif enigszins afgeschermd zijn door dit in een buis of uit het zicht te leggen. Onderzoek wijst uit dat jaarlijks heel wat dieren sterven door vergiftigde ratten te eten. Vooral roofvogels zijn hier slachtoffer van. Zij krijgen te kampen met bloedingen en leverfalen waardoor ze verzwakken, soms met de dood tot gevolg.

Jelle Engelbosch: “Vlaanderen ligt vol met rattenvergif. Het is hoog tijd dat we hier bewuster mee omgaan en zoeken naar natuurvriendelijkere alternatieven. De resistentie bij ratten stijgt én rattenvergif is gevaarlijk voor mens en dier. We kunnen dit niet blijven negeren.”

In 2010 werd rattenvergif enkel aan waterlopen uitgelegd. Vanaf 2011 gebeurt de bestrijding ook aan gewestwegen en parkings.