...

Belgie neemt deel aan grootse Europese cyberoefening

computerBelgië neemt deel aan grootse Europese cyberoefening

Als internationale aanspreekpunt voor cyberdreigingen organiseert en coördineert het Centrum voor Cyberveiligheid België (CCB) de Belgische deelname aan een tweejaarlijkse Europese cyberoefening georganiseerd door ENISA . De oefening heeft als doel Europese samenwerking te bevorderen en de Europese Digitale Eengemaakte markt te beschermen tegen cyberaanvallen. Samen met het CERT.be, het Crisiscentrum (ADCC), FCCU en BIPT, zal het CCB op 13 en 14 oktober het hoofd bieden aan een reeks onverwachte, gecoördineerde cyberaavallen.

Cyber Europe 2016

Cyber Europe 2016 is een Europese cyberoefening waarbij cybersecurity centra van EU-lidstaten en operationele cyberdiensten hun crisisprocedures testen en samenwerking oefenen. Deze oefening wordt op Europees niveau gecoördineerd door ENISA en bevordert de samenwerking tussen de nationale cyberdiensten. Cyberexperten van 30 EU en EVA landen krijgen zodoende gedurende twee dagen een realistisch scenario voorgeschoteld van een reeks cyberaanvallen. In dit scenario worden nep journalisten ingezet, alsook nieuwsbronnen, bedrijven en sociale media gesimuleerd. Ook komen er technische incidenten aan bod die technische capaciteiten testen.

Samenwerking

“De Cyber Europe oefening is een uitstekende gelegenheid om de procedures van onze nationale diensten te testen, en hun technische en operationele capaciteiten te oefenen.” zegt Nathalie Van Raemdonck (CCB) die de Belgische oefening coördineert. “Uit een crisis kan men veel leren, we moeten echter niet wachten tot er zich een echt incident voordoet om bij te leren. Bovendien beperken Cybersecurity incidenten zich bijna nooit tot een landsgrens. Het is cruciaal dat we op Europese vlak vlot kunnen samenwerken en regelmatig onderlinge communicatie testen.”

Europese Digitale Markt beschermen

De Europese Digitale Markt is een van de meest geavanceerde ter wereld. Verwacht wordt dat ze dit jaar tot 415 miljard euro zal bijdragen aan de Europese economie en duizenden nieuwe jobs oplevert. Meer en meer diensten in de Europese Unie worden online aangeboden. Hierdoor zijn steeds meer Europese burgers afhankelijk van een veilig internet en betrouwbare online diensten waardoor ook de beveiliging van deze diensten en internationale samenwerking belangrijker wordt.

Bron: Centrum voor Cyber Security België