...

Belle Epoque Centrum neemt deel aan Open Monumentendag

caroline neels 1Belle Epoque Centrum neemt deel aan Open Monumentendag

Het Belle Centrum Blankenberge heeft een drukke zomer achter de rug.

Veel bezoekers kwamen een kijkje nemen in de expo “Sport en Spel in de belle époque”.

De expo loopt nog tot en met 1 november en is een ideale tentoonstelling om met kinderen te doen.

Wie op Open Monumentendag op 13 september naar het Belle Epoque Centrum komt mag gratis de expo bezoeken. Wie tijdig inschrijft krijgt de kans om, onder begeleiding van een gids, twee pas gerestaureerde privé-woonsten te bezoeken. Een persoonlijke inkijk in deze twee panden is een unicum !

Eind 19de, begin 20ste eeuw was sporten enkel weggelegd voor de elite. De rage ontstond in Engeland en waaide over naar het vasteland.

Blankenberge telde tijdens de belle époque diverse sportieve mogelijkheden : de rolschaatspiste, de paardenrennen en de velodroom.

Volksspelen waren er voor iedereen. In ons centrum kan je dit verhaal komen bekijken met authentieke stukken, foto’s en affiches.

Vooral de vroegere fietsmodellen spreken tot de verbeelding. De antieke ‘hoge bi’ is nog even hoog als een paard en het Bloomer-pak dat de vrouwen droegen op de fiets laat geen streepje huid zien. Het speelgoed, dat op bestelling werd gemaakt, is vooral heel fraai vormgegeven. We zien Duitse ministoommachines, treintjes, porseleinen poppen, een miniatuurkeukentje en een naaimachine in kinderformaat.

caroline neels

Bezoek twee unieke privé-panden

Blankenberge telt een 150-tal belle-epoquewoningen die er 15 jaar geleden nagenoeg allemaal verloederd bij stonden. Ondertussen is een restauratiegolf op gang gekomen en vandaag zijn heel wat panden terug pareltjes in het straatbeeld. Maar is er achter die gevels ook ruimte voor modern comfort? Is het huwelijk tussen oud en nieuw te verwezenlijken? Dergelijke gebouwen in stand houden en restaureren is een hele uitdaging voor eigenaars en architecten. Een gevelrestauratie creëren waarbij oude mankementen een hedendaagse oplossing moeten krijgen, een interieur vernieuwen waarin de waardevolle elementen bewaard blijven en geïntegreerd worden met het modern comfort,… het zijn maar enkele van de problemen waarmee eigenaars en architecten worden geconfronteerd bij renovatie en restauratie. Het kenniscentrum van het Belle Epoque Centrum verleent advies aan de huidige eigenaars in Blankenberge van belle-epoquewoningen voor restauratie, verbouwing, voorbeelden, premies enz.

Ga mee met de gids en bezoek twee recent gerestaureerd panden. Een unieke ervaring! Praktisch: wandelingen om 10 u., 11 u., 14 u. en 15 u. start aan Belle Epoque Centrum, Elisabethstraat 24. Duur: 1 uur. Reservatie verplicht via belle.epoque@blankenberge.be of 050 42 87 41. Er zijn maximum 10 personen per gidsbeurt. Zondag 13 september is Belle Epoque Centrum open van 10u tot 18u.

Auteur : Caroline Neels