Wel of niet flitsen in 30-zone?

De 30-zones zorgen nogmaals voor beroering in het politieke landschap. Procureur-generaal van Gent Frank Schins en de provinciegouverneur van Oost-Vlaanderen André Denys hebben een brief geschreven naar alle politiezones van Oost- en West-Vlaanderen waarin ze vragen om niet langer te flitsen in zones-30.

Dit verhaal stond te lezen in de krant Het Laatste Nieuws, maar de dag na de publicatie werd één en ander al « geherformuleerd » door het Gentse parket-generaal : « Als je het hele verhaal leest, blijkt duidelijk dat er nooit gezegd is dat de politie in zones-30 aan schoolpoorten best geen snelheidscontroles meer zou houden'', zegt substituut-procureur-generaal Dominique Debrauwere, perswoordvoerder van het Gentse parket-generaal. Hij vervolgt zijn betoog als volgt: "Wat er wel gezegd is, is dat die controles best niet op om het even welk uur van om het even welke dag plaatsvinden. Op andere plaatsen vinden ook snelheidsovertredingen plaats die op bepaalde momenten belangrijker kunnen zijn."

Uiteindelijk gaat het erom dat politiekorpsen hun beschikbare mensen en middelen op de meest nuttige manier zouden inzetten. ,In het holst van de nacht tijdens een schoolvakantie heeft het weinig nut om te flitsen aan de schoolpoort. Op dat moment is het misschien beter een snelheidscontrole te houden op een andere plaats, bijvoorbeeld op een grote drukke weg waar regelmatig ongevallen gebeuren. Tijdens de schooluren en dan voornamelijk bij het begin en het eind van de schooldagen hebben controles aan de schoolpoorten natuurlijk weer wel zin'', zegt Debrauwere nog.

Federaal minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (SP.A) is meestal de eerste om magistraten en politiechefs terug te fluiten omdat dit soort uitspraken het maatschappelijk draagvlak van de nieuwe – en al ettelijke keren bijgeschaafde ­ verkeerswetgeving zou ondermijnen. Deze keer toont Landuyt zich echter mild in zijn reactie, want hij vindt dat de oproep blijk geeft van gezond verstand. Niettemin benadrukt hij dat de 30-zones gerespecteerd moeten worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here