...

Paljasso Hoeselts straat- en vuurtheater stelt zaterdag 2 nieuwe creaties voor op Bloesem Magie

Paljasso

Paljassen Hoeselts straat- en vuurtheater stelt zaterdag 2 nieuwe creaties voor op Bloesem Magie. Aanstaande zaterdag 4 mei 2024 kan je in Hoeselt terecht voor de eerste editie van Bloesem Magie, een interactieve belevingswandeling van anderhalf uur die je brengt op de meest idyllische plekjes van de toekomstige Bilzerse fusiegemeente. “Naast de meer dan 500 lampjes en talrijke vuurpotten, nemen we onze bezoekers bij valavond mee op een magische tocht. Met een violist creëren we op een bijzondere plekje aan een vijver een magisch moment. Tussen twee bomen brengt een onzichtbare graffitikunstenaar een eigen fluo bloesemcreatie die we uitlichten met blacklights. We werken samen met het Gentse Cirque Magique bij wie de magie ontstaat in hun gezellige circustentje en met het gerenommeerde Hoeseltse straat- en vuurtheater Paljasso, dat speciaal voor Bloesem Magie twee nieuwe creaties ontwikkelde en die in primeur zaterdagavond voorstelt”, zegt medewerker Kurt Driesen van de dienst Toerisme.

Paljasso straat- en vuurtheater Ine en Jurgen

Ine en Jurgen Valgaerts (vzw Paljasso)

Met 15 jaar ervaring

Met 15 jaar ervaring op de teller en een vaste kern van 3 leden en 4 freelancers, is de vzw Paljasso van de 42-jarige Jurgen Valgaerts, zijn (zaken)partner Ine (41) en de 40-jarige Kristof Mertens ondertussen goed voor ruim 150 opdrachten per jaar. Vanuit de thuisbasis Hoeselt ontwikkelt het trio Paljasso permanent nieuwe belevingsattracties. “Ik zit zelf al 20 jaar in het vak”, zegt Jurgen. “Met Paljasso doen we straat- en vuurtheater. Het is een heel divers, internationaal publiek waarvoor we werken. Afgelopen weekend verzorgden we nog een vuuract op een bedrijfsfeest voor iemand die 25 jaar in dienst was. We werkten mee aan winterwandelingen zoals ‘Putteke Winter’. Ook in Diest, De Gavers en de Halve Maan zijn we geen onbekenden. Met onze ‘Jeu De Feu’-act trokken we recent op ‘De Gevleugelde Stad’ nog alle aandacht. Dat was op maat gemaakt voor mensen die graag iets met circus en vuur wilden hebben.

Oostenrijk, Engeland

Ondertussen kregen we hiervoor al aanvragen uit OostenrijkEngeland en nog een rits landen. Bij Paljasso zijn ze druk in de weer om twee nieuwe attracties klaar te krijgen voor Bloesem Magie, de gloednieuwe magische slotactiviteit die aanstaande zaterdag plaatsvindt als afsluiter van de mooie bloesemperiode in de toekomstige fusiegemeente Bilzen-Hoeselt. “Na onze eerdere deelname aan het bloesemfestival Lumineus is het fijn dat ze ons zaterdag opnieuw hebben gevraagd. Een thuismatch waar we met twee primeurs uitpakken. Normaal gaan wij van opdracht naar opdracht, maar toen Kurt Driesen vroeg naar iets bijzonders, zijn we direct twee versnellingen hoger beginnen schakelen. De eerste creatie is het magische bloementapijt. Dat zijn een 100-tal bloemen met een doorsnede van ongeveer 8 à 10 centimeter, met een ijzeren steeltje onder en een koperen bloemblad. Door middel van de LED-technologie veranderen die van kleur, waarbij we het geheel besturen met een app.

Adresseerbare LEDS

Ook de planken waar ze instaan veranderen van kleur door adresseerbare LEDS die we aansturen. Door bewegingssensoren wordt de LED bestuurd, of een artiest van ons kan dat ook doen met zijn hand. Met deze productie zijn we ongeveer een 2-tal maanden continue bezig geweest. Al sinds corona zijn we bezig met het uitzoeken van de achterliggende technologie, de materialen, de aansturingen e.a. Ons eerste idee waren vlinders, maar omdat het te moeilijk werd om deze waterproof te maken, kozen we voor bloemen. Met ons drieeën zijn we weken zoet geweest om het beeld te bepalen dat we met die bloemen willen vertellen (lacht). De totale creatie hebben we nog niet getest. Wel al één van de 15 onderdelen en dat ging prima. Wat kan er fout gaan? (stil). Goh, de moeilijkheidsgraad zit in die 100 bloemen tegelijk laten werken. Het blijft technologie waarop je vertrouwt. Laat ons hopen dat het zaterdag droog blijft, want op het moment dat het begint te regenen, kan het inderdaad mis gaan.

Hopen op droog weer

Nu is het wel zo dat wij alles zo goed mogelijk hebben ingepakt in dozen. We hopen op droog weer, zodat het aangenaam is voor ons en alle deelnemers aan de Bloesem Magie. We hebben ook nog een tweede bijzondere creatie, maar die mogen de bezoekers zaterdag zelf ontdekken”, zegt Jurgen Valgaerts van Paljasso. Bloesem Magie is het laatste onderdeel van het gemeenschappelijke, goedgevulde bloesemprogramma dat Bilzen en Hoeselt dit jaar voor het eerste samen uitwerkten. “Het wordt een adembenemende, magische wandeling van ongeveer 5 kilometer doorheen het mooie landschap. Ideaal voor gezinnen en families, maar ook met vrienden of individueel is het de moeite. Wie deelneemt kan vrij starten, tussen 20 en 21u30. Wie ouder is dan 18 jaar betaalt 5 euro. Voor alle anderen is het gratis”, zegt Hoeselts schepen Johan Schoefs.  “Na het succesvolle Dauwconcert met Gabriel Rios en de recordeditie van het bloesemfestival Lumineus, verheug ik me nu op Bloesem Magie dat de collega’s in Hoeselt zaterdagavond organiseren”, zegt Bilzers schepen Véronique Jans.

Paljasso straat- en vuurtheater

Van links naar rechts:  Ine-Tits en Jurgen-Valgaerts (Paljasso), Kurt-Driesen en schepen Johan-Schoefs

Foto’s: House Of Entertainment.