Elektriciteit als alternatief voor antibiotica

Een zwak stroomstootje blijkt infectiegevoelige implantaten vrij te houden van bacteriën. Technisch natuurkundige Arnout Van der Borden deed in het Universitair Medisch Centrum Groningen onderzoek naar het effect van zwakstroom op de hechting van bacteriën aan implantaten. De resultaten van zijn onderzoek zijn van groot belang voor het voorkomen van botinfecties.

Ontstekingen bij pinnen die door de huid steken komen regelmatig voor. Dit komt omdat bacteriën via de openingen in de huid gemakkelijk het lichaam kunnen binnendringen en het onderliggende weefsel infecteren. Orthopeden gebruiken deze pinnen om een gebroken bot aan een uitwendig frame te fixeren.

Het onder stroom zetten van deze pinnen blijkt nu een bijzonder effectieve methode om infecties te voorkomen. Bacteriën vormen een biofilm, een slijmerige laag die hen beschermt tegen invloeden van buiten op de pin. Maar deze biofilm laat echter gemakkelijk los als de pin onder een zwak stroompje komt te staan. Een mens of dier merkt niets van het stootje, aldus Borden. Uit proeven met geiten blijkt dat er rond pinnen die stroom krijgen geen enkele vorm van infectie meer optreedt.

Elektriciteit vormt volgens Van der Borden een veelbelovend alternatief voor het gebruik van antibiotica. De biofilm beschermt bacteriën tegen antibiotica en natuurlijke afweerreacties. Antibiotica zijn dan alleen nog effectief bij doses die zo'n 500 tot 5000 keer hoger liggen dan normaal. Het gevaar dat bacteriën resistent worden tegen het antibioticum is bij dergelijke doses levensgroot.

De eerste toepassing bij de mens wordt over twee tot drie jaar verwacht. De industrie is al geïnteresseerd in de ontwikkeling van een prototype. Volgens de promovendus kan het systeem ook toegepast worden bij andere implantaten zoals kunststof katheters. Voorwaarde is wel dat het materiaal elektriciteit kan geleiden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here