Overheid overtreedt opnieuw wet op vrije nieuwsgaring

Dit is niet de eerste keer dat de Vlaamse Journalisten Vereniging (VJV) aanklaagt dat er door de politiek selectief omgegaan wordt met het al dan niet toelaten van journalisten. Nu gebeurt het weer op maandag 18 juli 2005 wanneer prins Filip en prinses Mathilde de tentoonstelling "Memling en het portret" zullen bijwonen in het Brugse Groeningemuseum. Alleen journalisten en fotografen die in het bezit zijn van een perskaart van het ministerie van Binnenlandse Zaken zullen toegelaten worden.

Daarmee overtreedt de Vlaamse overheid voor de zoveelste keer art. 157 en art. 158 op het recht van de vrije nieuwsgaring voor elke omroep van, of erkend door, de Vlaamse gemeenschap.

De Vlaamse Journalisten Vereniging neemt het niet langer dat de Vlaamse overheid de wet op de vrije nieuwsgaring blijft overtreden en zal hierover minister van Media Geert Bourgeois aanschrijven. Verder gaat VJV er alles aan doen om Binnenlandse Zaken als tussenstation voor dergelijke discriminaties een halt toe te roepen.

Erkenning van journalisten mag immers niet afhangen van de overheid gezien dit ruimte laat voor beïnvloeding van de berichtgeving aldus Godelieve Vaesen, Voorzitster Vlaamse Journalisten Vereniging.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here