Systematisch bevoordelen van Ikea

De beroepsfederatie van de meubelhandel Navem is, naar eigen zeggen, het systematisch bevoordelen van Ikea door de overheid grondig beu. Navem vraagt zich af waarom Ikea sneller dan andere ondernemingen zijn plannen voor de bouw van een nieuwe vestiging in Gent moet kunnen uitvoeren. De stad Gent dringt daarop aan. Volgens Navem is de wet gelijk voor iedereen en moet Ikea de resultaten van het MER (of het Milieu Effecten Rapport) afwachten. Als Ikea ermee dreigt zijn plannen voor Gent te laten varen, dan is dat het probleem van Ikea, niet van het Gentse stadsbestuur, beklemtoont Navem . De meubelhandel zal er in ieder geval niet kwaad om zijn.

Onder meer voor Ikea heeft de regering Verhofstadt de wet op de grote handelsvestigingen al veranderd zodat de bevoegdheid om grote vestigingen te vergunnen nu grotendeels bij de gemeenten ligt. Compleet onzinnig noemt Navem het zwichtten van de politiek voor het tewerkstellingsargument waarmee Ikea steeds weer uitpakt, terwijl iedere nieuwe vestiging duizenden banen kost in de eigen zelfstandige meubelhandel en in de eigen meubelproductie. Ikea mag dan in een nieuwe vestiging 300 arbeidsplaatsen – waarvan de helft deeltijdse – creëren, de hoeveelheid winkels bedreigd door de komst van Ikea is niet te tellen.

Bovendien produceert Ikea nagenoeg niets in België. Ieder meubel in Ikea verkocht, is geproduceerd in China. Van de meubelen aangeboden in de 'traditionele' meubelhandel komt daarentegen ongeveer de helft van Belgische fabrieken en van de andere helft is ongeveer 80 % afkomstig uit Europese landen.

Dat Vlaams milieu minister Peeters voor het Ikea-dossier in Gent de wet toepast door het opleggen van een milieueffectenrapport voor deze site, vindt de Navem niet meer dan normaal want de wet is voor iedereen gelijk, besluit Navem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER