Lycopeen maakt tomaten en ketchup gezond

Tomaat helpt een aantal vormen van kanker en ander onheil te voorkomen of zelfs af te wenden, zo blijkt meer en meer. Vooral het stofje lycopeen dat de vrucht rood kleurt, zou een gunstig effect hebben. Het zit in alle tomaten en in sap, soep, ketchup of puree van tomaten. Onderzoekers toonden onder andere aan dat wie zeven of meer tomatenproducten per week eet, 50% minder kans heeft op maagkanker, vergeleken met iemand die twee of minder porties tomaten eet. Dit zocht HulpOrgansiaties.be uit. Opwaardering van de tomaat.

Is ketchup gezond? Ondervinden hartpatiënten baat bij het eten van spaghettisaus? Hebben pizzaliefhebbers minder kans op kanker? Of is een bord tomatensoep beter dan kervelsoep?

Als je deze stellingen voorlegt aan voorbijgangers in de straat, zal de overgrote meerderheid met zijn wijsvinger tegen het voorhoofd tikken. Voor velen staat ketchup nog onterecht op eenzelfde lijn als mayonaise en de vette fritescultuur? Toch is spaghettisaus meer dan gewoon lekker en verdient tomatensoep meer dan zijn bedenkelijke plaats op het kindermenu.

Het geheim van de tomaat: lycopeen.

Lycopeen is een natuurlijk pigment dat tomaten rood kleurt. Hoe roder de tomaten, hoe meer lycopeen ze bevatten. Dit pigment is een antioxidant, een verbinding die de cellen beschermt tegen de schadelijke invloed van de zogeheten vrije radicalen. Het vernietigt deze sterk reactieve chemische verbindingen, de voorlopers van kanker en medeveroorzakers van dichtslibbende kransslagaders, in de lichaamscellen en repareert beschadigde cellen. Hierdoor zou het bescherming bieden tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart- en vaatziekten.

Als gevolg van allerlei omzettingsprocessen komen in het lichaam vrije radicalen vrij die aan cellen schade kunnen aanbrengen en een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces. Antioxidanten, zoals het lypoceen uit tomaten, maken deze vrije radicalen net onschadelijk.

Recente onderzoeken suggereren dat lycopeen eveneens de verminderde vruchtbaarheid van mannen kan verbeteren en de schade aan de huid onder invloed van UV-licht beperken.

Lycopeen zou ook in de preventie van osteoporose kunnen helpen.

Gekookte tomaten

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here