Op de Floraliën staan alle bloemen in bloei.

Volgende week staan alle bloemen in de grootste overdekte tuin van de wereld in bloei. Zo kan een deskundige vakjury de mooiste bloemen, planten en tuinen bekronen. Een opdracht die minder eenvoudig is dan het lijkt, wanneer men bedenkt dat alle planten en bloemen een andere bloeicyclus hebben. De Begonia is bijvoorbeeld een zomerbloeier en toch zullen de Begonia's op de Floraliën in april net op hun mooist zijn. Adriën Saverwijns van het departement Land-bouw en Visserij en Johan Aelterman, verantwoordelijke van de werkgroep knolbegonia leggen uit hoe dit komt. Bij een normale kweek, groeien Begonia's uit 'slapende knollen'. Deze knollen werden in november van het voorgaande jaar gerooid, kregen vier maanden rust zodat ze in maart en april voorbereid kunnen worden op een nieuw bloeiseizoen dat start vanaf juni.

Wanneer men dit normale proces zijn gang zou laten gaan, zouden er op de Floraliën in april dus nooit bloeiende Begonia's kunnen zijn. In 2008 werd door gespecialiseerde kwekers gestart met de voorbereidingen van de Floraliën in 2010. De knollen die in november gerooid werden, kregen geen gewone rustperiode, maar gingen de frigo in tot in november 2009, zodat hun rustperiode een jaar bleef duren. Vanaf november 2009 worden lange dagen gesimuleerd in reusachtige serres door assimilatiebelichting en door temperatuur aanpassingen. Door de warmte worden de planten wakker en door de zon gaan ze bloeien. Het komt er dus op aan om de planten te misleiden, zodat ze hun top bereiken tijdens de 10 dagen Gentse Floraliën.

Johan Aelterman startte in november 2008 met 500 knollen. Uiteindelijk zullen slechts de 150 mooiste begonia's die het ganse proces doorstaan hebben te zien zijn. De mooiste Begonia's, maar ook de meest trendy Begonia's. En dit jaar is er volgens Johan Aelterman een trend naar hardere kleuren. Hoewel de Begonia's in 2 kleuren ook populair zijn. Een innovatie uit de Begonia sector is de geurende Begonia. Waar de Begonia van nature geurloos is, werd door kruising een lekker geurende Begonia gecreërd. Tijdens de Floraliën 2010 wordt voor het eerst een zomerse naar meloen geurende Begonia aan het publiek voorgesteld.
Link: www.floralien.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here