Druk jubileumjaar voor Cantabile Gent

Op 8 mei 1960 vormde de stichter-dirigent Jos Van den Borre het toenmalige mannenkoor om tot het gemengd koor Cantabile Gent. Hij werkte het bescheiden familiekoor op tot een middelgroot koor van een 40-tal zangers, dat een zeer gevarieerd repertoire kan brengen, van barok tot hedendaagse muziek. Van augustus 2000 tot mei 2008 had Jan Vuye de muzikale leiding over het koor. Sinds augustus 2008 is Andrew Wise de nieuwe dirigent. Cantabile Gent is aangesloten bij Koor & Stem via de Vlaamse Federatie van Jonge Koren (VFJK). Het koor handhaaft zich sinds 1973 in de hoogste afdelingen van de Provinciale Koorzangtornooien. Op zondag 2 mei is Cantibele aanwezig op het festival van de amateurkunsten in hartje Gent, een initiatief van Koor en Stem.

In eigen land verzorgde Cantabile Gent honderden concerten en uitvoeringen voor Jeugd en Muziek, de VRT, het Festival van Vlaanderen. Samen met andere koren neemt Cantibele Gent deel aan verschillende grote projecten zoals de Mariavespers (C. Monteverdi), Messe in H-Moll (J.S. Bach), Requiem en Cosi fan Tutte (W.A. Mozart), Die Schöpfung (J. Haydn), De Oorlog (P.Benoit), Requiem (G. Fauré), Gloria (F. Poulenc), Stabat Mater (K. Szymanowski), War Requiem (B. Britten) en Christus, Symphonie Mystique (A. Samuel).

Cantabile-Gent brengt sinds 1990 unieke uitvoeringen van de onovertroffen Johannes Passion van J.S. Bach (live opgenomen cd verkrijgbaar), alsook de felgesmaakte Messiah van G.F. Händel. In 1995 werd Cantabile Gent benoemd tot Cultureel Ambassadeur van Vlaanderen. Omwille van zijn verdiensten en grote uitstraling in binnen- en buitenland gedurende meer dan 46 jaar, kende het Rodenbachfonds in samenwerking met de Dr. Goossenaertsrking op 21 oktober 2006 aan Cantabile Gent de 19de Torenwachtersprijs toe.

In 2010 bestaat Cantabile Gent 50 jaar, er wordt volop gewerkt aan een heel luisterrijk feestjaar. Op zondag 17 januari, om 11en 16 uur, is er in de blauwe zaal van de Rijksmuziekacademie te Gent het felgesmaakte nieuwjaarsconcert. Op het programma: Vaughan Williams, Steve Reich Clapping Music, Adam Gorb Wedding Breakfast en Gershwin Potpourri. Er is bovendien een wedstrijd voor publiek: wie de titels weet van de vier nummers schrijft deze op en levert de antwoorden in na afloop van het concert. De winnaar krijgt 2 kaartjes voor het jubileumconcert en een fles champagne. Vervolgens is er een optreden van William Walton, Sisask Benedictio, Whitacre, de voorzitter en Vaughan Williams. flyer en website: http://www.cantabile.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here