Jong geweld in het scholierenparlement

AALST – Het ging er bij momenten hevig aan toe, vorige dinsdag in de raadszaal van het belfort. Geen snedig politiek steekspel deze keer, wel een geanimeerde zitting van het Aalsters scholierenparlement KRAS. De jongeren kwamen er het woord opeisen over het thema 'waardig werk'. En ze wisten goed wat ze willen: "We zitten middenin een wereldwijde crisis. Overal vallen ontslagen, ook in Aalst. Door hierover te debatteren met elkaar en met experts, leren we onze eigen mening vormen en krijgen we vergader- en onderhandelingstechnieken stevig onder de knie." De organisatie van het scholierenparlement ligt in handen van de stad Aalst en Globelink, de Vlaamse jeugddienst die werkt rond ongelijke verdelingen in de wereld. Debat staat centraal in het KRAS- project.

Het is voor het tweede jaar dat het scholierenparlement doorgaat. Scholen over heel Aalst buigen zich dit jaar op het thema 'waardig werk'.

KRAS is er speciaal voor die 16+'ers uit Aalst die willen discussiëren over krasse en wereldse onderwerpen en zich graag inleven in een rol. Dat rollenspel en het bieden van uitspraakkansen vallen erg in de smaak bij de jongeren en de scholen. Verschillende scholen integreren dit nu zelfs in hun lessenpakket of passen het in hun lesvrije uren in.

De jonge vertegenwoordigers zullen dit jaar 5 keer plaatsnemen in het belfort en in de huid kruipen van een gemeenteraadslid, een politieke partij, een jongere uit een ander land, de regering van een land, de pers of een belangengroep. Ook zullen ze de lokale beleidsmakers het vuur aan de schenen leggen. In mei trekken de deelnemers dan voor de 'overkoepelende slotzitting' met hun voorstellen naar de Wetstraat in Brussel. Het Vlaams parlement, de Senaat en de Kamer zetten hun deuren open voor wat het orgelpunt van een jaar KRAS- werking in heel Vlaanderen moet worden.

Marianne Cap van Globelink vertelt: "De krasse voorstellen van jongeren zijn weldoordacht en bieden een kijk op wat er in de toekomst misschien op de politieke agenda zal staan. De moeite waard dus om daar rekening mee te houden. De jongeren zullen ze bundelen en aan bevoegde politici, experts en organisaties bezorgen."
Frederik Meulewaeter (21) leidt, op vraag van de stad, het KRAS- project als voorzitter. Tijdens de zittingen in de raadszaal van het Belfort modereert hij de debatten en gesprekken. De stad vond in hem een geschikt voorzitter omdat hij als jongere zelf dicht bij de leefwereld van de scholieren staat, zijn ervaring in de Aalsterse en Vlaamse Jeugdraad een meerwaarde vormt, en omdat hij als presentator over de knepen van het vak beschikt om de debatten in goede banen te leiden.

KRAS wordt in Aalst actief ondersteund door de stad. De secties Jeugd en Internationale Samenwerking nemen de coördinatie en alle praktische beslommeringen op zich, zodat de leerkrachten enkel hun leerlingen moeten begeleiden. Ook in de deelnamekosten komt de stad tussen. Elke school kan zich aansluiten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here