Man drukt 7 miljoen dollar op gewone HP printer

Net zo lang als er geld gedrukt wordt, zijn vervalsers in de weer om zelf bankbiljetten te fabriceren. Tot voor kort werden daar zware drukpersen voor gebruikt. En alleen heel ervaren vervalsers slaagden erin om bankbiljetten van een aanvaardbare kwaliteit te drukken. Tot de 44-jarige Albert Talton een vals bankbiljet in handen kreeg en besloot dat hij beter kon. Het eerste wat hij kocht was een 150 dollar kostende all-in-one HP printer. Talton had geen ervaring in vervalsen, hij had geen grafische achtergrond en werkte met doordeweekse producten en software. Zijn systeem had één zwak punt: alle biljetten hadden hetzelfde serienummer. Het biljet dat Talton gebruikte kwam van plaat nr 38, spot H, kwadrant nr 2. H2H38 was dus de naam van de operatie die de Amerikaanse Geheime Dienst voerde om de valse 100 dollar biljetten van Talton op te sporen.

In 2005 doken hier en daar H2H38 biljetten op in California, maar het jaar daarop werden Staltons valse 100 dollar biljetten een echte plaag. In 2007 was er sprake van een echte vloedgolf, toch wist niemand waar al deze valse biljetten vandaan kwamen. Maar het systeem was even eenvoudig als doeltreffend: Stalton verkocht zijn 100 biljetten voor 20 dollar aan een aantal tussenpersonen. En die verkochten hun valse dollarbiljetten weer door voor een groter bedrag. De vraag naar de H2H38 biljetten werd zo groot dat Talton de vraag niet langer kon bijhouden. Eind 2007 werden er voor meer dan 1.300.000 dollar aan H2H38 biljetten onderschept, toch had de politie nog steeds geen flauw benul wie de dader was. Tot begin 2008 een voormalig winkelbediende voor 1.000 dollar kleren kocht in een H&M in Los Angeles, met de beruchte valse bankbiljetten. 's Anderendaags kwamen twee vrouwen de kleren terugbrengen en vroegen hun 1.000 dollar terug. De politie onderschepte het drietal en dwong hen tot bekentenissen.

Troy Stroud, een van Taltons medewerkers, beging bovendien de fout om zelf valse bankbiljetten te verkopen, in plaats van dat via een tussenpersoon te doen. Daardoor was er een link tussen Stroud en het gearresteerde trio. De politie volgde Stroud en kwam zo in Taltons huis terecht, daar lag het materiaal om valse bankbiljetten te fabriceren. Tijdens een raid werd Taltons huis bestormd door de politie, net terwijl de valsmunters druk bezig waren. Ze waren op heterdaad betrapt. Talton werd beschuldigd om voor 7 miljoen dollar aan vals geld gedrukt te hebben. Het uiteindelijke bedrag ligt wellicht een stuk hoger, maar het is de som die de Amerikaanse politie in beslag wist te nemen. De valse biljetten doken overal op in de Verenigde Staten en in een tiental landen wereldwijd. Talton werd veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf. Pittig detail is dat Talton wekelijks inktcartridges en papier ging halen bij Staples, een Amerikaanse handelaar in kantoorbenodigdheden. Daarbij spaarde hij voor korting door zijn gebruikte cartridges bij de recyclage in te leveren. Vroeger werd valse geld vervaardigd door gespecialiseerde criminelen. Tegenwoordig wordt vals geld steeds meer door amateurs gemaakt en is de kwaliteit van vals geld lager. Het grootste deel wordt op normale printers gemaakt. In 2007 en 2008 was zestig % van het gevonden vals geld afkomstig van inktjetprinters.
Link: http://www.dailyfinance.com/2009/08/26/albert-taltons-wild-ride-lessons-from-a-7-million-dollar-coun/print

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here