Train je kind droog met de plaswekker

15 kinderen op 100 zijn op vijfjarige leeftijd niet droog voor urine 's nachts. Voor hen ontwikkelde Charco een wekker die afgaat van zodra je begint te plassen, van bij de eerste druppel. Het systeem is vooral kindvriendelijk en efficiënt en hielp al meer dan 7.000 patiëntjes van hun bedplassen af. Charco kreeg er in 1998 zelfs de prestigieuze Koning Boudewijnprijs voor toegekend. Tot 80% van de kinderen hebben een positief resultaat. "Van alle behandelingsmethodes, blijft het bewezen dat de plaswekker bij bedplassers het best scoort en op een eenvoudige manier kan toegepast worden", zegt Danny Vandekerckhove van Charco.

"In cijfers spreken we van 80 % positief en stabiel resultaat!. Dit betekent dat een plaswekker die ingezet wordt bij bedplassen (enuresis) efficiënter kan werken dan medicijnen. Waarom het gebruik van medicijnen tegen bed- en broekplassen nog altijd gestimuleerd wordt, heeft vaak erg veel te maken met de terugbetalingpolitiek van de overheid en de macht van de farmaceutische industrie."

Waarom is bed- en broekplassen behandelen met een wekker anders dan met medicijnen?

"De plaswekkermethode is zoals leren fietsen, voetballen of pianospelen", legt Danny verder uit. "Eens je het kunt, leer je het niet meer af en heb je deze plaswekker niet meer nodig. Toch is de aanschaf van de wekker op zich niet voldoende. Een goede begeleiding is essentieel.

"Ergens gewoon een toestelletje gaan ophalen met de gedachte het snel eens even uit te proberen haalt meestal erg weinig uit", gaat Danny verder, "integendeel, het kan ontzettend tegenvallen. Daarom komt Charco aan huis gratis uitleggen hoe de plaswekker het best gebruikt wordt en waarop de ouders en vooral het kind moeten letten."

Bij de plaswekker gaat het net zoals bij voetballen. Wie wil leren voetballen heeft drie elementen nodig:

1) Een voetbal: liefst één van een goede kwaliteit.
2) Je moet graag willen voetballen en er ook wel bekwaam toe zijn (bv flink kunnen lopen is best wel aardig meegenomen!).
3) Iemand die je léért voetballen. Men noemt dat een trainer, of een coach, met ander woorden iemand met ervaring en kennis ter zake. (een leraar en een leerling).

De wekker gaat af vanaf de eerste druppel, niet als het bed of broekje al nat is.

"Ons eerste criterium was een goede en kindvriendelijk systeem te ontwikkelen", verduidelijkt Danny. Wat al in de vrije handel bestaat, is een wekker die alarm slaat als de lakens al helemaal nat zijn. Het is dan te laat. Onze wekker is daarom helemaal niet te vergelijken met bijvoorbeeld de bedmat die vaak aangeboden wordt. Voor onze dagwekker zijn we eigenlijk wel een beetje uniek."

De Charco-wekker slaat aan vanaf de eerste druppel. En net hier leert het kind van!

Bed- of broekplassen is misschien geen plasprobleem, maar eerder een plaatsprobleem, toch ?

Omgekeerd gesteld : volgens Charco heeft bed- of broekplassen niet zozeer met plassen te maken maar eerder met de plaats waar de kleine behoefte moet gebeuren. De plaswekker leert je bijvoorbeeld dat je naar je bed gaat om te slapen en naar het toilet om te plassen, ook 's nachts. De dagwekker leert je dit overdag : op het toilet in plaats van in je broekje.

"We moeten heel wat kinderen uitleggen dat ze op elk moment mogen plassen zolang het maar op de juiste plaats (het toilet) gebeurt. Veel kinderen denken overigens onterecht dat 's nachts plassen fout is. Sommigen geloven hun oren niet als ze ontdekken hoe vaak mama en papa 's nachts even moeten opstaan om naar het toilet te gaan."

Voorbereiding tot de plaswekkertraining.

Charco komt aan huis uitleggen hoe de nacht- of dagwekker werkt, hoe je er als kind (doch geholpen door de ouder) mee omgaat, waar je op moet letten en wat er belangrijk is tijdens een plaswekkertraining. Dit alles duurt een uurtje en het plaatsbezoek is gratis.

Charco is het enige Belgische plaswekkerbedrijf en vervaardigt zijn dagwekkers en nachtwekkers zelf, waardoor ook een optimale garantie op het materiaal geboden wordt.

Ook micro-control gestuurde toestellen en multiwekkers beschikbaar. Ondertussen zijn ze al 10 jaar gespecialiseerd in incontinentieverhelping en -training. De TENS-therapie (neuromodulatie) wordt ingezet bij het kind met te kleine of instabiele blaas (dag- of nachtproblemen) via artsenverwijzing en onder strikte begeleiding.

De zeer kindvriendelijke plaswekkerset bestaat enerzijds uit twee wasbare en dagelijks herbruikbare sensors (verscheidene maten en soorten), een set kleefstrips en het aansluitsnoer voor de wekker. Deze volledige set toebehoren kost 55,00 euro.

De wekker zelf wordt gehuurd of gekocht aan :
– 1,40 euro huur per gebruikte dag (bij het terugzenden van het toestel in goed werkende staat op het einde van de wekkertraining, worden de gebruikte dagen afgerekend).
– of 35,00 euro huur voor een volledige maand (huur per maand).
– 125,00 euro voor de aankoop van de nachtwekker.

Alle andere toebehoren zoals de brochure, leuke plaskalenders, begeleidingsdocumenten, stickertjes, enz. worden steeds gratis bijgeleverd. Begeleiding van de training is inbegrepen!

Sommige mutualiteiten en verzekeraars betalen de kosten van plas- , dagwekker of TENS terug. Charco verleent zijn medewerking aan meerdere plaskampen, samen met mutualiteiten en gespecialiseerde hospitalen.

Charco.be – Enuresis alarms for kids – Kortrijksesteenweg 425 – 9000 Gent – tel. 09/220.68.94 – fax 09/245.58.46

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here