Unizo… verdoken overheidsteun aan nieuwe Ikea ?

UNIZO wil duidelijkheid over "verdoken overheidsteun" aan nieuwe Ikea-winkel in Anderlecht Naar aanleiding van de opening van een nieuwe winkel in Anderlecht liet Ikea weten het openbaar vervoer te zullen promoten voor de klanten. Bovendien benadrukte de Ikea-directie nog eens de 360 nieuwe banen in de winkel. De UNIZO-Winkelraad zegt in een reactie zich grote vragen te stellen over de steun van de overheid aan deze grootwinkel. De organisatie verwijst onder meer naar de heraanleg van de openbare weg rondom de nieuwe Ikea-vestiging. Bovendien trekt de ondernemersorganisatie de door de Ikea-directie benadrukte tewerkstelling in twijfel omdat "daarbij geen rekening wordt gehouden met het banenverlies in de meubel- en interieursector als gevolg van de nieuwe Ikea-winkel".

Volgens UNIZO vernietigt de nieuwe winkel minstens 400 bestaande jobs.

Ikea liet in een persmededeling vandaag weten afspraken te hebben gemaakt met het openbaar vervoer om het verkeer naar de nieuwe winkel in Anderlecht vlot te laten verlopen. Voor het openingsweekend deelt de grootwinkelier aan de klanten daartoe, naar eigen zeggen, gratis bustickets uit. UNIZO vraagt zich af welke afspraken nadien met het openbaar vervoer zijn gemaakt. Bovendien stelt de organisatie de heraanleg vast van de aangrenzende openbare weg en van de op- en afritten van de ring, ten behoeve van de nieuwe Ikea-winkel. Daartoe werd dit weekend door de betrokken aannemer zelfs op zondag gewerkt.

UNIZO vraagt zich af wie deze kosten betaalt. De weg is eigendom van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als gevolg van deze werkzaamheden blijken trouwens nu al files te zijn ontstaan in de streek rondom de nieuwe winkel.

UNIZO vermoedt het gebruik daartoe van overheidsgeld, zeg maar belastinggeld. De organisatie noemt dat onaanvaardbaar en concurrentievervalsend. Bovendien steekt deze ijver van de overheid bij de heraanleg van de openbare weg voor Ikea, schril af tegen de problemen waarmee veel zelfstandige winkeliers worden geconfronteerd als gevolg van al te lang aanslepende hinder door openbare werken en de moeizame discussie in het parlement vorige week over een overheidscompensatie daartoe voor getroffen ondernemers, benadrukt de organisatie. UNIZO vraagt van de betrokken overheden in elk geval duidelijke informatie over de "steun" aan de Ikea-werken.

De UNIZO-Winkelraad betwist ook de voordelen voor de tewerkstelling van deze nieuwe vestiging. De Ikea-winkel in Anderlecht mikt op een omzet van 55 miljoen euro per jaar. Dat is, volgens UNIZO, gelijk aan het zakencijfer van 40 meubelzaken. Bovendien verwacht Ikea daar bovenop nog een omzet van 30 miljoen euro aan decoratieartikelen. Dat is gelijk aan de omzet van 30, meestal in het stadscentrum gevestigde, interieurwinkels. In het marktgebied van Ikea Anderlecht zijn nu 137 meubelzaken gevestigd.

Door de nieuwe vestiging in Anderlecht beschikt Ikea nu in de Brusselse regio met drie vestigingen, over een winkeloppervlakte van 49.732 m2. Hier is sprake van een overheersende marktpositie, waarschuwt UNIZO. Overigens kampt Brussel nu al met een winkelleegstand van 18 tot 20 %. Volgens berekeningen van de beroepsorganisaties van de Belgische meubelindustrie en van de Belgische meubelwinkels, zal de komst van Ikea Anderlecht minstens 400 banen kosten in de bestaande handel en industrie. Ikea Anderlecht beloofde zelf 360 banen.

Ikea deed tot drie keer toe een aanvraag voor een winkelvergunning. Die werd twee keer geweigerd. Hoewel de aanvraag fundamenteel niet werd gewijzigd, werd ze bij de derde indiening alsnog toegekend. UNIZO stelt zich daarover vragen.

Bron: UNIZO
Datum: 14 maart 2005
Auteur: Ronny Lannoo

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here