Studenten staan piket in Gent

stakingStudenten staan piket in Gent. De Gentse scholieren zetten tijdens de examens samen piket met hun leerkrachten in Gent aan het KA Voskenslaan. Afgevaardigden van verschillende scholierencomités roepen alle scholieren in het land op om massaal deel te nemen aan de algemene staking op 15 december.

De Gentse actiecomités van scholieren sturen morgen afgevaardigden naar de piketten van stakende leerkrachten om hun solidariteit te betuigen. De scholieren, die zelf reeds verschillende stakingen organiseerden afgelopen maanden, verwelkomen de actiebereidheid in het onderwijs. Ze roepen op tot een gezamenlijke strijd van leerkrachten, leerlingen en ouders op 15 december en nadien.

Hannah Aziza Ghulam, 17 jaar en afgevaardigde van het actiecomité op het KA Voskenslaan: ”We komen vandaag met verschillende scholieren onze steun betuigen aan het piket voor onze school. Er is een enorme steun onder scholieren voor deze acties. Er zijn hier vandaag afgevaardigden van verschillende actiecomités in Gent. Wegens de examens morgen moeten veel scholieren natuurlijk thuisblijven om te studeren. Maar op de algemene staking van 15 december zijn onze examens bijna gedaan. Dan zullen we massaal aanwezig zijn.”

Midas Van Dorpe, Actief Linkse Scholier op het KA Gentbrugge, komt voor school nog vlug een bezoek brengen aan het piket: “Aan mijn schoolpoort staat er tevens een piket van stakende leerkrachten uit Gent. Ik vind het belangrijk om ook hier aan de Voskenslaan met de andere scholieren en leerkrachten actie te voeren vooraleer ik aan mijn eigen school steun ga betuigen. Wij, scholieren, zijn deze besparingen even moe als het personeel. Waarom gaan ze het geld altijd bij ons zoeken? Wij zijn toch niet verantwoordelijk voor deze crisis? Laat de echte verantwoordelijken eens betalen: de hebzuchtige 1%.”

Hannah: “Het is vandaag vooral de federale regering die onder druk komt te staan. Met de acties in het onderwijs willen we duidelijk maken dat de Vlaamse regering deel van het probleem is. Laten we samen met de vakbonden een beweging opbouwen die beide regeringen weg staakt. Een alternatieve regering zou een beleid voeren in functie van de jongeren en hun hardwerkende ouders en de rijken laten opdraaien voor hun crisis”.

De scholieren die thuis zitten te studeren kunnen volgens de Actief Linkse Scholieren alvast de staking vanachter hun bureau steunen. “We roepen iedereen op om een selfie van zichzelf te posten met een boodschap aan de stakers met de vermelding #scholierensolidair. Vrijdag deden honderden scholieren dit reeds op hun school. We zetten deze campagne verder achter onze bureau!. Maar de 15e is er geen excuus, dan moet iedereen mee op straat!” zegt Midas. “Nadien? Eens de vakantie voorbij is zijn wij alleszins vastberaden er terug in te vliegen, desnoods tot deze regering tot onze lessen geschiedenis behoort.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here