Kippen ophokken in heel België

kipKippen ophokken in heel België, derde uitbraak van vogelgriep in Nederland

De Federale Minister van Landbouw Willy Borsus heeft uit voorzorg en op voorstel van het Agentschap een ophokplicht opgelegd voor alle pluimvee van professionele pluimveehouders in heel België omwille van de derde uitbraak van vogelgriep in Nederland en de rol die wilde vogels hoogstwaarschijnlijk spelen in de verspreiding van het virus.

Tengevolge van deze nieuwe uitbraak in Nederland wordt in overleg met de vertegenwoordigers van de betrokken sectoren vanaf vandaag het ophokken van pluimvee verplicht voor alle professionele pluimveehouders in heel België.

Deze afschermplicht geldt momenteel reeds voor de professionele pluimveebedrijven in gebieden met grote aantallen wilde vogels (de gevoelige natuurgebieden).

Deze ophokplicht wordt ook ten stelligste aanbevolen aan de niet professionele pluimveehouders.

Het ophokken / afschermen van pluimvee bestaat erin dat de dieren op stal worden gehouden of dat hun buitenbeloop wordt afgeschermd met netten zodat alle contact met wilde vogels, inbegrepen trekvogels, vermeden wordt.

Bovendien zijn de volgende maatregelen van toepassing voor alle pluimveehouders, zowel professionelen als hobbyisten:

– ontsmetting na elk vervoer van voertuigen voor vervoer van pluimvee, vogels en eieren en een bijkomende ontsmetting onder toezicht bij terugkeer uit een risicogebied,
– geen onbehandeld oppervlaktewater gebruiken voor het drenken van pluimvee en in gevangenschap gehouden vogels,
– voederen en drenken van pluimvee moet binnen gebeuren,
– verzamelingen en markten enkel onder voorwaarden.

Om de introductie van het virus in onze pluimveestapel te voorkomen, is de toegang tot alle plaatsen waar pluimvee of andere in gevangenschap levende vogels worden gehouden verboden voor elk voertuig, elke persoon en alle materiaal dat in de 4 voorafgaande dagen in contact is geweest met pluimvee of op een plaats is geweest waar pluimvee wordt gehouden in een risicogebied in Duitsland of in het UK en in heel Nederland.

Minister Borsus : “Het betreft hier voorzorgsmaatregelen aanbevolen door het FAVV dat de situatie op de voet volgt. Deze maatregelen worden ondersteund door de vertegenwoordigers van de betrokken sectoren. Ik herinner eraan dat nog geen enkele uitbraak van vogelgriep is vastgesteld op ons grondgebied. Ik wil ook de consument geruststellen. Er is geen enkel risico voor het consumeren van gevogelte. Pluimveeproducten kunnen in alle veiligheid geconsumeerd worden”.

Meer informatie vindt u op www.favv.be -> homepage

1 REACTIE

  1. Velt vzw is tegen het ophokken van kippen van particulieren en legt daarmee de aanbeveling van het FAVV naast zich neer. Geert Gommers, diensthoofd Kennis en auteur van het kippenboek 'Kippen in de tuin', geeft meer uitleg: goo.gl/4eL18k

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here