FotoMuseum verlengt expo Shooting Range

fotoexpoFotoMuseum verlengt expo ‘Shooting Range’ wegens groot succes

Wegens het grote succes verlengt het provinciaal FotoMuseum de tentoonstelling ‘Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie?’. Al meer dan 25.000 bezoekers bezochten tot nu toe de expo. De unieke tentoonstelling rond fotografie in de Eerste Wereldoorlog zou oorspronkelijk plechtig de deuren sluiten op 11 november – Wapenstilstand -, maar wordt nu met 3 maanden verlengd tot 1 februari 2015. De Groote Oorlog was het eerste grootschalige conflict waarin het jonge medium fotografie werd ingezet als propagandamiddel.

Het FotoMuseum maakt van de verlenging meteen gebruik om het educatieve luik van ‘Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie?’ nog eens in de kijker te zetten. Via het aanbod voor het secundair onderwijs bij deze expo ontdekt de schoolgaande jeugd de Eerste Wereldoorlog, die zij gelukkig alleen maar kennen van foto’s en verhalen, via een nieuwe invalshoek. Dankzij interactieve workshops leren leerlingen uit het secundair onderwijs meer over de rol van beelden in de Groote Oorlog en ontdekken ze hoe beelden werden ingezet als propagandamiddel.

Het uitgebreide educatieve aanbod omvat:

· Rondleiding expo Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie?

Onze enthousiaste gidsen vertellen de leerlingen het boeiende verhaal achter de foto’s van Shooting Range.

· Workshop ‘Fotograaf in de vuurlinie’

In deze workshop ontdek je hoe propaganda werkt en hoe foto’s ingezet werden als publiciteit voor de Groote Oorlog. Je neemt propagandabeelden van toen grondig onder de loep en vergelijkt de beeldstrategieën met die van vandaag. Haal je creatieve wapens boven en sta paraat voor “the war to end all wars”.

· Workshop ‘Beelden in oorlog’

Waag je in het stratego-spel van de Groote Oorlog en probeer de slagen te winnen. Censureer je verliezen, wees geliefd bij je volk en blijf alert voor anti-oorlogsactivisten. WOI werd niet alleen uitgevochten met kogels en bajonetten in de loopgraven, er werd ook geschoten met foto’s. De rondleiding, gevolgd door een workshop, neemt je mee in de tijd en laat je kennismaken met de strategische inzet van beelden die zowel toen als nu de overwinning mee bepalen.

Jongerennocturne Nightwatch en ontwikkeling gratis app

FoMu sensibiliseert tijdens de periode van de expo de jongeren ook nog voor het oorlogsthema via de organisatie van Nightwatch, een jongerennocturne met jonge kunstenaars. De jongeren kunnen ook de gratis app downloaden die speciaal voor de expo werd ontwikkeld. Via www.shootingrange.be kon de app al meer dan 2000 downloads op de teller zetten.

Gedeputeerde voor Cultuur en Erfgoed Luk Lemmens is opgetogen: ‘De verlenging van ‘Shooting Range. Fotografie in de vuurlinie?’ is een logische beslissing na het grote bezoekersaantal dat het FoMu de voorbij maanden in ontvangst mocht nemen. Dit is een mooie en verdiende erkenning voor het tentoonstellingsbeleid van ons team. Door de verdere uitwerking van het educatieve luik en door het organiseren van jongerenactiviteiten, slaagt het FoMu er bovendien in een thema als WOI toegankelijk te maken voor jongeren en hen bewust te maken van deze zwarte pagina uit onze geschiedenis. Ze doet dit op een manier die haar imago van een jong, dynamisch en vernieuwend museum opnieuw alle eer aandoet.’

Alle informatie over digitale fotografie, fotobewerking, forums, cameras, cursussen, verenigingen, magazines – Phototime.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here