Sint-Hubertusviering Dilbeek.

paardjes
De jaarlijkse viering van Sint-Hubertus te Dilbeek is voorzien voor a.s. zondag 2 november. De patroonheilige van de dieren word gevierd op verschillende plaatsen in het land en één daarvan is Dilbeek. Wie was eigenlijk Hubertus die we zondag vieren in Dilbeek?

Hubertus was een zoon van de hertog van Aquitanië en leidde een werelds leven. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert, en joeg er achteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde wilde hij het neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem naar Lambertus van Maastricht te gaan. Sint Hubertus staat nu bekend als patroonheilige van de jacht.

Niet alleen is Sint-Hubertus patroonheilige van de jacht maar ook andere heiligen delen deze eer. Waarom dan speciaal Sint-Hubertus? Omdat hij eens een man van hondsdolheid genas, wordt hij speciaal aangeroepen tegen deze ziekte. Daartoe wordt ook tegenwoordig nog het zogenaamde hubertusbrood gezegend. Zijn naamdag is 3 november. Andere patroonheiligen van de jagers zijn Sint Eustatius/Sint Eustachius (20 september), Sint Gilles/Sint Egidius (1 september) en Sint Bavo/Sint Baaf (1 oktober).

Vandaar dat de Dilbeekse vrienden van het paard kozen voor zondag 2 November omdat deze datum het dichtst bij de eigenlijke naamdag is. Moeten we deze vereniging nog voorstellen? Ik denk het niet. Ze zijn verantwoordelijk voor het inrichten van drie paardenmarkten in Dilbeek en nieuw dit jaar was de succesvolle koetsentocht afgelopen zomer.

Zij proberen deze activiteiten in 2015 te bestendigen met dien verstande dat ze er voor opteren er ook nog een ruiterwandeling aan toe te voegen. Zoals je
zelf kan zien een bruisende vereniging met een ethousiaste voorzitter Pierre Van Den Driesch. Wat nu de viering van volgende zondag betreft deze gaat door op het gemeenteplein en dit vanaf 11.30u.

Om 12u wordt er dan overgegaan tot de wijding van de paarden en kleine huisdieren, met de Lembeekse jachthoornblazers. Daarna is er voor elke deelnemer een gratis medaille en een drankje. Vermelden we tenslotte nog dat deze viering doorgaat in samenwerking met het gemeentebestuur en de Cultuurraad van Dilbeek. Afspraak dus zondag a.s. 2 november om 11.30u voor het gemeentehuis van Dilbeek. Deze mensen hopen alvast op goed weer en een talrijke opkomst, met of zonder dier iedereen welkom!
paardenmarkt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here