Voertuig met 33 kilo heroïne aan boord

De wegpolitie onderschept voertuig met 33 kilo heroïne aan boord tijdens een internationale actie Etoile tegen drugs.

politie1Politie- en douanediensten in de Benelux en Frankrijk hebben vanaf donderdag 4 tot en met zondag 7 september 2014 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen de handel van verdovende middelen en het drugstoerisme. 123 van de 1446 gecontroleerde mensen bleken in het bezit van drugs. 20 mensen werden gerechtelijk aangehouden, 9 voertuigen werden in beslag genomen. Na een lange achtervolging heeft de politie ook 33 kg heroïne onderschept in de koffer van een Frans voertuig. In totaal namen 319 politie- en douaneambtenaren uit België deel aan de controleactie.

Internationale samenwerking
Mede dankzij het Benelux-verdrag over politiesamenwerking is de actie succesvol geweest. Door dit verdrag kunnen politieambtenaren uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren. Bij deze actie zijn controles uitgevoerd langs autosnelwegen en provinciale wegen, op treinen, bussen en in drugspanden.

De intensieve samenwerking tussen de drie deelnemende landen is bijzonder goed verlopen. Er zijn onmiddellijke resultaten geboekt en de actie heeft informatie opgeleverd die zeer waardevol is voor de strijd tegen drugs in de toekomst. In de Benelux werd gecontroleerd op de vervoersassen Rotterdam-Roosendaal-Antwerpen-Parijs en Maastricht-Luik-Luxemburg-Metz. De controles werden uitgevoerd op snelwegen en provinciale wegen, maar ook in de treinen op de internationale treinverbindingen en in bij de politie bekende drugspanden. In totaal werden in de drie landen honderden voertuigen gecontroleerd op de aanwezigheid van verdovende middelen.

Belgische resultaten in detail

– aantal gecontroleerde personen: 1446

– aantal gecontroleerde voertuigen : 1006

– aantal personen in het bezit van drugs : 123

– aantal arrestaties: 20

Inbeslagnames

– hasjiesj: 523,13 gr

– marihuana : 5.584 gr

– cannabiszaden: 43 stuks

– joints : 21 stuks

– heroïne : 33.554,7 gr

– cocaïne : 9,2 gr

– amfetamines : 3010,5 gr

– XTC : 8 stuks

– paddenstoelen: 230 gr

– voertuigen: 9

Enkele opmerkelijke feiten:

Op 5 september 2014 :

– Op de E17 heeft de Wegpolitie Oost-Vlaanderen een voertuig met drie Fransen gecontroleerd. De inzittenden gaven zelf kleine hoeveelheden drugs aan maar na een grondige fouille werd 523 gram heroïne teruggevonden. De drugs zouden in Antwerpen gekocht zijn. De onderzoeksrechter heeft de arrestatie van de drie bevestigd. De lokale politie van Wetteren voert het verdere onderzoek.

– In Berendrecht (Antwerpen) is een Frans voertuig aan een controle ontvlucht. Het voertuig heeft een vrachtwagen aangereden en heeft onmiddellijk vuur gevat. Dankzij de snelle tussenkomst van de Wegpolitie Antwerpen en het Interventiekorps kon de bestuurder snel gered worden. Hij kreeg de eerste zorgen ter plaatse en dat heeft mogelijk zijn leven gered. Het voertuig was helemaal vernield maar toch vond de politie nog meerdere kilogram marihuana in de koffer.

– Rond 15 uur probeerden de bestuurder en passagier van een motorfiets zich aan een controle te onttrekken op de E19 (Breda-Antwerpen). Tijdens de vlucht smeet de passagier een zwarte rugzak weg. Een motorrijder van de lokale politie Voorkempen heeft e vluchtende motor onderschept. In de rugzak is 3 kilo speed teruggevonden, ter waarde van 24.000 euro. De twee jongeren van 18 en 20 jaar zijn opgepakt en de politiezone Voorkempen zet het onderzoek verder.

– Enkele minuten later, op hetzelfde dispositief, nam een Frans voertuig de vlucht toen de Wegpolitie Antwerpen het wilde controleren. Na een lange achtervolging kon het voertuig gestopt worden in Borgerhout. In een grote zwarte doos vonden de politiemensen een geladen vuurwapen en 33 kilogram heroïne. De marktwaarde van deze drugs wordt geschat op 660.000 euro. De politiezone Antwerpen voert het onderzoek. Bron: polfed-fedpol.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here