Provincie Antwerpen bekroont de mooiste buitengewone plekjes

Provincie Antwerpen bekroont de mooiste buitengewone plekjes. Gewoontjes werd Buiten-gewoon. Het project Buiten-gewone plekjes bracht verloederde plaatsen en geëngageerde buurtbewoners, jeugdbewegingen, schoolkinderen en gemeentebesturen anderhalf jaar samen.. “Per gemeente werd er één plekje genomineerd. Met de steun van de Antwerpse regionale landschappen en het Landschapspark Zuidrand kreeg dat plekje een nieuwe bestemming. Dankzij dit project heeft de provincie Antwerpen er ondertussen 50 Buiten-gewone plekjes bij. Een realisatie om fier over te zijn”, aldus Rik Röttger, gedeputeerde voor Natuur en Landschap van de provincie Antwerpen.

Vaak heeft een vergeten en verloederd plekje genoeg aan de aandacht en de zorg van enkele geëngageerde buurtbewoners. Het hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Een smaakloos grijs plekje? Wat dacht je van een fruithaag om de zintuigen te prikkelen! En dat verloren lapje grond dat al jaren in onbruik is, wordt misschien een kleurrijke bloemenweide? Zelfs het verlaten pleintje kan je met enkele eenvoudige aanplantingen, een picknickbank, enkele natuurlijke speelelementen en een insectenhotel omtoveren tot een gezellige ontmoetingsplek waar ook vlinders, bijen, koolmezen en egels al eens een praatje durven slaan.

5 winnaars slotevenementen bekend
Om dit project feestelijk af te sluiten krijgen de 5 mooiste Buiten-gewone plekjes dit najaar een publieksevenement cadeau. Per regio verkoos het brede publiek 1 winnaar. Hieronder ontdek je welke dit zijn:

antw1
antw2

De evenementen vinden dit najaar plaats. De gerealiseerde ontwerpen worden in de kijker gezet, maar het belooft vooral een feestelijk en buiten-gewoon evenement te worden met een hapje, een drankje en een gezellige babbel. Binnenkort geven we een overzicht van alle feestelijkheden, hou dus zeker de website www.buitengewoneplekjes.be in de gaten.

Groene plekjes essentieel voor welzijn en gezondheid

Groene plekjes zijn essentieel voor het welzijn en de gezondheid van iedere mens. Met het PDPO-project ‘Buiten-gewone plekjes’ hebben de Antwerpse regionale landschappen Rivierenland, de Voorkempen, Kleine en Grote Nete, Schelde-Durme en het Landschapspark Zuidrand de groene bezem doorheen de provincie Antwerpen gehaald. Vijftig verwaarloosde plekjes, die de bewoners van de provincie Antwerpen zelf mochten kiezen, kregen een nieuwe bestemming. Schoolkinderen, vrijwilligers, jeugdbewegingen en buurtbewoners hielpen bij het opkuisen van zwerfvuil en de inrichting van buurtpleintjes, zithoeken en wandelwegen met plukhagen, natuurlijke spelelementen, fruitbomen, insectenhotels en picknickbanken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here