Laat de gouden jaren zeventig muzikaal herleven

THE GOLDEN ‘70S laat de gouden jaren zeventig muzikaal herleven

MERKSEM/VORST – Goed nieuws voor de fans van The Golden Years, het populaire oldiesevenement dat er na 25 succesvolle edities in het Antwerpse Sportpaleis een punt achter zette. De artiesten uit de jaren 70 komen terug! The Sweet, Slade, The Rubettes feat. Alan Williams, The Tremeloes en Mud II trakteren op hun onverwoestbare popklassiekers op vrijdag 12 december in de Lotto Arena. Zaterdag 13 december doen ze ook Vorst Nationaal aan.

70De ontgoocheling bij de fans van de muziek uit de gouden jaren zestig en zeventig was groot toen Daniël Gardin eind vorig jaar de 25ste én laatste editie bracht van ‘The Golden Years’ in het Sportpaleis. Maar niet langer getreurd! PSE-Belgium, bekend van o.m. Night of the Proms en Clouseau in het Sportpaleis en jarenlang partner van ‘The Golden Years’, neemt de draad terug op en organiseert ‘The Golden ‘70s’ in de Lotto Arena én in Vorst Nationaal. Fans uit de buurt van Brussel hoeven zich dus niet langer naar Antwerpen te verplaatsen, maar kunnen hun idolen van weleer vlak bij huis horen en zien.

De spin-off, die de goedkeuring meekreeg van de organisator van The Golden Years, presenteert de artiesten uit de jaren 70 in een intiemer kader. Door de verhuizing naar de Lotto Arena ontstaat namelijk een veel directer contact tussen de muziekliefhebbers en de artiesten. De nabijheid wordt nog groter door het middenplein niet langer met champagnetafels te vullen, zoals in het Sportpaleis het geval was.

Het aantal groepen wordt iets beperkter gehouden, zodat elke band iets meer grote hits kan vertolken. Dat zal de uitbundigheid in de zaal nog groter maken. En ook een dj draait… de klok terug. Zo wordt The Golden ‘70s een groot feest vol ambiance voor iedereen die zich jong van hart voelt en zin heeft om te bumpen, te shaken en te rocken. En uiteraard ook voor de jonge muziekliefhebbers die willen weten waar de bands van nu de mosterd hebben gehaald…

THE SWEET raakte eind jaren zestig, begin jaren zeventig populair bij de tieners met zijn bubblegumsongs ‘Poppa Joe’, ‘Funny Funny’, ‘Little Willy’ en ‘Wig-Wam Bam’. Hun songwriters, het Amerikaanse duo Chinn en Chapman, leverden echter ander materiaal aan toen bleek dat de groep de eigen hardere B-kantjes en albumtracks vol rockgitaargeweld verkozen. Toen in de vroege jaren zeventig zowel de heavy metal en hardrock als de glamrock hun opwachting maakten, bepaalde The Sweet met zijn rauwere singles ‘Blockbuster’, ‘Hell Raiser’, ‘Ballroom Blitz’, ‘Teenage Rampage’ en ‘The Six Teens’ mee de richting. In 1974 werd de samenwerking met Chinn en Chapman stopgezet en was ‘Fox On The Run’ hun eerste zelfgeschreven grote hit.

Met SLADE ontvangt ‘The Golden ‘70s’ één van de succesvolste en meest invloedrijke bands van de eerste helft van de jaren zeventig. Slade stormde in 1971 met ‘Get Down And Get With It’ de charts binnen en schoof de jaren daarop artiesten als The Sweet, T. Rex, Suzi Quatro, Mud, Smokie, Gary Glitter, Roxy Music en David Bowie opzij in de hitparades met harde, maar makkelijk in het gehoor liggende muziek en eenvoudige teksten. Van 1971 tot 1976 scoorde Slade 17 opeenvolgende top 20-hits, waarvan er 6 de eerste plaats haalden. Songs als ‘Coz I Luv You’, ‘Take Me Bak ‘Ome’, ‘Mama Weer All Crazee Now’, ‘Gudbuy T’Jane’, ‘Cum On Feel The Noize’, ‘Skweeze Me, Pleeze Me’ en ‘Merry Xmas Everybody’ werden klassiekers.

Na de bubblegum en naast de glamrock beleefde de teenyboppermuziek met zijn makkelijk in het gehoor liggende songs zijn glorietijd. THE RUBETTES feat. Alan Williams kunnen zich zowel een glamrock- als een teenyboppergroep noemen. Witte ‘oversized’ maatpakken, witte petten, hoge stemmen en de strakke act waarmee ze furore maakten bij hun vele tv-optredens vormden hun handelsmerk. De Britse groep werd in 1974 op slag wereldberoemd met ‘Sugar Baby Love’, dat met meer dan acht miljoen exemplaren één van de best verkochte singles uit The Seventies werd. Vijftien andere internationale successen volgden, waaronder ‘Tonight’, ‘Juke Box Jive’, ‘I Can Do It’, ‘Little Darling’, ‘Foe Dee O Dee’, ‘You’re The Reason Why’ en ‘Baby I Know’.

Met THE TREMELOES haakt ‘The Golden ‘70s’ toch nog aan bij de jaren zestig. De groep begon zijn hitkanon namelijk in 1967 af te vuren. Na het door Cat Stevens geschreven ‘Here Comes My Baby’ volgden successen als ‘Silence Is Golden’, ‘My Little Lady’, ‘Even The Bad Times Are Good’, ‘Be Mine’ en ‘(Call Me) Number One’. Begin jaren zeventig mat de band zich een iets ruiger imago aan met meer rockende singles als ‘I Like It That Way’ en ‘Blue Suede Tie’.

MUD werd in 1966 gevormd door zanger Les Gray. Na een kennismaking met platenbaas Mickey Most en de songwriters Chinn en Chapman ging de groep de opwindende jaren zeventig in met typische glamrock die de muziekwereld op zijn kop zou zetten. Op vier jaar tijd volgde de ene hit na de andere: ‘Crazy’, ‘Hypnosis’, ‘Dynamite’, ‘Tiger Feet’, ‘The Cat Crept In’, ‘Rocket’, ‘Lonely This Christmas’,… Zanger Les Gray stierf in 2004, zijn groepsleden blijven sinds 2005 zijn muziek vertolken onder de naam MUD II.

Fans van de muziek uit de jaren zeventig, haal die schoenen met plateauzolen maar weer boven!

THE GOLDEN ‘70S op vrijdag 12 december in de Lotto Arena, op zaterdag 13 december in Vorst Nationaal, telkens om 20.00 uur. Kaarten: 29, 44 en 54 euro via www.teleticketservice.com en www.lotto-arena.be voor Antwerpen, www.sherpa.be en www.vorstnationaal.be voor Vorst.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here