Stroomuitval is een West-Europees land onwaardig

Mogelijke stroomuitval: “Dit is een West-Europees land onwaardig. Wij willen zekerheid. Als het licht en onze verwarming deze winter uitvallen dan is dat omdat de uittredende minister van Economie en de staatssecretaris voor Energie jarenlang hebben nagelaten om keuzes te maken.” Dat zei N-VA-Kamerlid Bert Wollants vandaag in De Kamer. Daar vergaderden de bevoegde commissies samen over de dreigende stroomuitval na sabotage van de kernreactor Doel 4.

electrWollants vroeg de staatssecretaris om uitleg over het incident en drukte zijn bezorgdheid uit over de situatie. Maar uiteraard ging het debat ook en vooral over de gevolgen van een mogelijke stroomuitval. Sinds dat incident begin augustus houdt de onzekerheid bij gezinnen, gemeenten en bedrijven aan.

Bert Wollants: “Dat mensen en bedrijven zich zorgen moeten maken of ze wel voldoende elektriciteit zullen hebben, dat is een West-Europees land onwaardig. Wij willen zekerheid voor onze burgers en bedrijven.”

En ook over de communicatie van de regering in lopende zaken is Wollants niet te spreken. Zelfs na de antwoorden in de Kamercommissie blijven vele vragen onbeantwoord: “Het gaat allemaal te traag. Het duurt te lang voor er duidelijkheid komt voor gemeenten en burgers. De regering moet dringend helder communiceren.”

De N-VA pleit voor solide oplossingen op korte én lange termijn en rekent op de onderhandelaars voor een nieuwe federale regering om die aan te reiken.

“Die oplossingen zullen meer moeten zijn dan wat gebricoleer met een kabel. Bovendien mogen we niet te afhankelijk worden van elektriciteit vanuit het buitenland. Als we in onze eigen behoefte willen voorzien dan moet onze energiebevoorrading een mix zijn, afkomstig uit verschillende bronnen. Er mogen daarbij geen taboes zijn. Als we de leveringszekerheid willen garanderen en de prijs niet willen laten exploderen, dan zal ook kernenergie nog een tijdje in het pakket zitten. Ondertussen moeten we uiteraard innoveren en de productie van hernieuwbare energie opvoeren”, zegt Wollants.

De N-VA wil op termijn het nucleaire park afbouwen, maar dan wel volgens een doordachte exit-strategie. “Die toekomstvisie bestaat vandaag niet in België. We kunnen het ons niet veroorloven om 55% van de totale binnenlandse energieproductie op de helling te zetten zonder dat er voldoende en betaalbare alternatieven klaar staan. Zekerheid voor burgers en bedrijven staat voor ons voorop.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here