Winkeldiefstallen in stijgende lijn

Vorig jaar waren er 17.963 winkeldiefstallen. Dat zijn er 10% meer dan in 2012. Voor het eerst sinds 2008 stijgt het aantal winkeldiefstallen opnieuw. Dat blijkt uit cijfers van de vzw Preventie en Veiligheid op basis van vaststellingen bij haar 812 aangesloten verkooppunten. UNIZO noemt de evolutie ‘verontrustend’. De totale waarde van de gestolen goederen bedroeg 722.336,38 euro. Gemiddeld was een gestolen goed 13,99 euro waard. Elke dief stal gemiddeld voor 40,21 euro aan goederen. Droge voeding wordt het meest gestolen, gevolgd door parfum en alcohol. UNIZO raadt winkeluitbaters aan om te investeren in beveiliging. “Zeker tijdens drukke zomerdagen is de kans om bestolen te worden groot”. Maar ook enkele eenvoudige tips kunnen al veel voorkomen. Ondernemers vinden alle info via www.unizo.be/beveiligen.

winkelstraten

UNIZO raadt zelfstandigen en hun personeel aan om altijd alert te zijn en oogcontact te houden met iedereen die in de zaak is. Veel cash zien liggen, is voor winkeldieven aanlokkelijk. Vermijd dat cash zichtbaar ligt en behandel cash altijd op een discrete manier. Plaats dure en kleine artikelen steeds in de buurt van de kassa, zo kan je die makkelijker in het oog houden. Verkoopt u kledij, controleer dan altijd het aantal kledingstukken dat klanten in de paskamer meenemen. Zo kan u nagaan of een kledingstuk al dan niet in de tas van de klant is verdwenen. Zorg ten slotte dat inbrekers verschillende obstakels moeten overwinnen wanneer ze de winkel uitrennen. Maak de vlucht zo moeilijk mogelijk. Elektronische beveiliging werkt ontradend. Laat de apparatuur altijd plaatsen en keuren door een erkend installateur. Zorg ervoor dat zeker één camera goed zichtbaar hangt en controleer regelmatig of uw beveiligingssystemen nog werken. UNIZO wijst erop dat veel veiligheidsinvesteringen fiscaal aftrekbaar zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over anti-ramkraaksystemen, kassa’s met een beschermkap of een anti-graaikap, alarmsystemen en camera’s. Kosten voor het leveren van bepaalde diensten inzake veiligheid zijn ook aftrekbaar als beroepskost.

BIN-Z netwerk

Buurinformatienetwerken voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z) zijn samenwerkingsverbanden tussen burgers, gemeenten, handelaars en de politie om informatie te verspreiden. Het doel is om het veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en zowel preventief als repressief te kunnen optreden. Via het netwerk kan een zelfstandige bijvoorbeeld een collega-handelaar waarschuwen voor verdachte personen of handelingen. Ook is er direct contact met de politie waardoor de ‘pakkans’ vergroot.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here