Openbaar groen en bebloeming in Aalst

bloemen

bloemenOpenbaar groen en bebloeming in Aalst – Volgens schepen Van de Steen (SD&P) zijn de voorbije 10 jaar zijn in Aalst de meeste pleinen en plantsoenen in de binnenstad heraangelegd. Veel pleinen kregen een soberder, strakkere en minimalistisch look : boomgroepen, opvallende zitelementen, water en natuursteen werden het hoofdbestanddeel van onze nieuwe pleinen. Hierdoor verdwenen enkele klassieke bloemperken uit het Aalsterse stadsbeeld wegens enorm duur en vrij arbeidsintensief.

Zo worden bloemperken 3x/jaar herbeplant (In het voorjaar staan er tweejarige perkbloemen en bloembollen, in de zomer eenjarige perkbloemen en orangerieplanten en de herfst kleinbloemige chrysanten). Jaarlijks moet de bodem worden bewerkt en bemest, en er zijn een groot aantal giet -en wiedbeurten. Deze bloemperken zijn ook zeer vandalismegevoelig.

Schepen Van de Steen (SD&P) : wij proberen de groenuitgaven zo al te beperken.

Als alternatief werden straatbomen en ander minder intensief te onderhouden groen voorzien en in de winkelstraten werd voor meer kleur gezorgd met de klassieke bloemenmanden, ook de grote bloempotten zorgen jaarlijks voor een kleurrijk accent in de stad. Ook de deelgemeenten worden hierbij niet vergeten. Op de ring en langs invalwegen werden de voorbije jaren tienduizenden bloembollen aangeplant, en jaarlijks zoeken wij een nieuw project voor zo’n vorm van duurzame bebloeming.

Aalst is hierin minder megalomaan dan Antwerpen, wij hebben 152 bloemenmanden en het onderhoud en de huur kost de stad jaarlijks slechts 19.000€, een peulschil in vergelijking met de 700.000€ van de ‘Sinjoren’.

Unieke wilde bloemen:
Momenteel gebruiken we bij nieuwe aanleg bijenvriendelijke veldbloemenmengsels, onder andere de middenberm van de N45 tussen De Haring en het Ibishotel werden hiermee ingezaaid, volgend jaar volgt het stuk tussen Ibis en Albatros.
Vervolgens worden gazons minder frequent gemaaid. Ook hier zien meer en meer wilde bloemen verschijnen. Door aangepast beheer kunnen wegbermen en graslanden omgevormd worden tot bloemrijke graslanden. Zo groeien er in het stadspark momenteel massa’s wilde orchideeën in voormalige gazons.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here