Denderleeuw voert strijd op tegen sluikstorten

Denderleeuw voert strijd op tegen sluikstorten. Denderleeuw wil een aangename en nette gemeente zijn. Daarom voert het gemeentebestuur de strijd op tegen zwerfvuil en sluikstorten. Voortaan wordt ook een draagbare camera ingezet om sluikstorters op heterdaad te betrappen.

vuil“Onze gemeenschapswachten melden me dat ze de laatste tijd een aanzienlijke toename aan sluikstorten vaststellen”, vertelt burgemeester Jan De Dier. “Dat kunnen we niet tolereren en we zullen deze overlast dan ook grondig aanpakken.”

Sluikstorters dumpen bewust afval omdat ze niet willen betalen voor de ophaling en de verwerking ervan. Ze laten liever iedereen mee opdraaien voor hun ontoelaatbaar gedrag. “Want de opruiming van sluikstorten kost de gemeente, en dus ook de burger, veel geld”, aldus de burgemeester. “Bovendien verpesten sluikstorten en zwerfvuil het uitzicht van bermen, speelpleintjes, parken,… Een vuil straatbeeld roept ergernis op bij de mensen en het verhoogt het onveiligheidsgevoel. Het kan ook schadelijke gevolgen hebben voor mens en milieu: zoals bijvoorbeeld verfresten, oliën, drukinkten die in de bodem of in het water verdwijnen. Terwijl ILvA het voor de mensen makkelijk maakt door bijna alle afvalfracties aan huis op te halen. En anders kan je altijd terecht op hun containerparken.”

Hoge boetes
Het verbod op sluikstorten is opgenomen in het politiereglement en het zogenaamde Materialendecreet. Beiden voorzien mogelijkheden om te verbaliseren en beboeten. “Wie betrapt wordt, mag diep in de buidel tasten: elk sluikstort wordt beboet met 375 euro per begonnen m³. Die hoge boetes zijn echter nog onvoldoende om de kosten te dekken voor het ambtshalve opruimen en afvoeren van de sluikstorten”, licht burgemeester De Dier toe.

Naast de gemeenschapswachten wordt nu ook de lokale politie ingeschakeld om sluikstorters op heterdaad te betrappen. “Hiervoor werd een anonieme, draagbare camera aangekocht. De controles zullen dan ook aanzienlijk opgevoerd worden, waardoor de pakkans ook serieus stijgt.”

Ook onze inwoners kunnen meewerken om Denderleeuw proper te houden! Wie een sluikstort merkt of iemand ziet sluikstorten, kan de gemeentelijke dienst Leefomgeving bellen op het gratis nummer 0800 90 665 of de meldingskaart op de gemeentelijke website invullen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here