Federaal beleid Vlaams verderzetten is geen optie

vlaamseleeuwFederaal beleid Vlaams verderzetten is geen optie zegt Voka. “Met de nieuwe bevoegdheden kunnen we diepgaand hervormen in Vlaanderen. Die kans mogen we niet laten liggen”, vindt Voka, nu de staatshervorming vandaag van kracht gaat. Vandaag komt een hele reeks nieuwe bevoegdheden in het kader van de zesde staatshervorming over naar de deelstaten. Bij de meest zichtbare zijn de kinderbijslag, de woonbonus en het doelgroepenbeleid op de arbeidsmarkt.

De precieze invulling van de nieuwe bevoegdheden is onderwerp van de formatiegesprekken voor de nieuwe deelstaatregeringen. “Maar het zou jammer zijn mocht men het federale beleid regionaal gewoon kopiëren. Dan heeft een staatshervorming immers geen enkele zin”, zegt gedelegeerd bestuurder Jo Libeer. “Er zijn net grondige hervormingen nodig in bijvoorbeeld onderwijs, welzijn of subsidies. De nieuwe bevoegdheden vormen een momentum om daarin doorbraken te realiseren. Niet de structuren maar de mensen moeten centraal staan. Er is nood aan meer transparantie en meer efficiëntie.”

De nieuwe Vlaamse regering moet voor Voka dan ook het voorbeeld geven in minder overheidsuitgaven en nieuwe systeemveranderingen. Het socio-economische primeert. “Want als we de welvaartstaat willen behouden, moeten we hervormen om de groei aan te zwengelen”, klinkt het.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here