Zorghuis Gent voor kankerpatiënten mag blijven

Zorghuis GentPositief besluit voor Zorghuis Gent. Zorghuis Gent, dat 2 tot 3 herstellende en alleenstaande kankerpatiënten een tijdelijke thuis biedt, mag haar activiteit verder zetten op de Eedverbondkaai en reikt de hand naar de buren.

Het bezwaarschrift van enkele buren tegen de aanwezigheid van het Zorghuis in het gebouw op de Eedverbondkaai in Gent, is door de deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen niet aanvaard. Dat betekent dat het Zorghuis er verder kan werken. Het Zorghuis is opgetogen over dit besluit maar reikt tegelijkertijd graag de hand naar de buren. “Wij willen dat iedereen zich tevreden voelt en dat de leefsfeer aangenaam is in ons gebouw. Daarom staan we open om te luisteren naar de bijkomende bezorgdheden van de buren en samen met hen naar oplossingen te zoeken.”, aldus Sandra Plasschaert, woordvoerster van Zorghuis Gent.

Goede sfeer en oplossingen

Zorghuis Gent neemt de bezorgdheden van de overige bewoners ter harte. Onmiddellijk nadat we kennis kregen van de burenklachten traden we in actie en namen een aantal maatregelen. Zo werden zowel de vrijwilligers als de gasten van het Zorghuis verzocht om steeds pantoffels te dragen om de geluidshinder voor de onderburen tot een minimum te beperken. Zowel de vrijwilligers, het verplegend personeel als andere bezoekers werd gevraagd om in de omliggende straten te parkeren en niet vlak voor het gebouw. Het verloop van vrijwilligers en zorgverleners werd beperkt.

In de komende weken wil het Zorghuis het gesprek aangaan met de bewoners uit het gebouw om in een sfeer van goed buurschap samen te kunnen leven en oplossingen te zoeken.

Het Zorghuis Gent – kleinschalig bijna-thuis-huis

Zorghuis Gent wil een bijna-thuis-huis zijn voor alleenstaande en herstellende kankerpatiënten tijdens en vlak na hun behandeling. Een plek dus waar de alleenstaande en herstellende patiënt tijdelijk maar tijdens de moeilijkste dagen tot rust kan komen, waar een team van betrokken vrijwilligers een warm onthaal biedt en waar er tegemoet kan worden gekomen aan zijn/haar noden. Het doel op lange termijn is een kleinschalig initiatief te blijven waar maximum 3 gasten per dag worden opgevangen.

Een ploeg van vrijwilligers zorgt voor psychosociale opvang. Daarnaast kunnen gasten bij hen terecht voor praktische vragen: een boodschap, de maaltijden, de was en de strijk, … Voor medische zorg blijven de gasten aangewezen op de eigen huisarts of thuisverpleegkundige. Zorghuis Gent kiest er bewust voor om geen medisch geschoold personeel in het team op te nemen. Het Zorghuis Gent is geen palliatief zorgcentrum.

Twee coördinatoren staan in voor de continuïteit van de werking. Zorghuis Gent vzw is een niet-gesubsidieerd initiatief dat werkt met giften, sponsoring door serviceclubs en bijdragen door de gasten die er verblijven. www.zorghuisgent.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here