Week van de Opvoeding

week van de opvoeding

week van de opvoedingElk jaar, van 16 tot 23 mei, is er De Week van de Opvoeding. In Vlaanderen en Brussel worden dan activiteiten voor ouders en kinderen georganiseerd. Ook de stad Aalst, dienst gezin, participeert actief aan dit initiatief van de Vlaamse Gemeenschap. Gezinsbeleid is een kerntaak voor de stad Aalst en steeds meer nemen we onze rol als regisseur op vlak van opvoedingsondersteuning en kinderopvang op ons.
In deze drukke verkiezingstijden zou je haast vergeten dat de wereld ondertussen verder draait. Mensen worden in de media overspoeld met informatie rond deze verkiezingen. Radio en TV voeden de mensen dezer dagen op tot actieve politieke participanten.
Maar deze keer willen we uw aandacht voor het échte opvoeden waar ook in onze stad duizenden gezinnen, mama’s en papa’s, mama’s of papa’s alleen, mama’s en mama’s of papa’s en papa’s samen mee bezig zijn.

Om die reden organiseert ook de stad Aalst komende week verschillende activiteiten, waarover je hieronder alles verneemt.

Opvoeden in beweging!
Het thema van de Week van de Opvoeding 2014 is ‘Opvoeden in beweging’. Dit thema kan je op verschillende manieren bekijken.

‘Opvoeden in beweging’ gaat over opvoeden met een gezonde levensstijl. Bewegen is daarbij een belangrijk onderdeel (voorbeelden: met de fiets of te voet naar school gaan, supporteren voor je voetballende dochter, samen gaan zwemmen,..). Veel ouders, kinderen en jongeren gaan samen op zoek naar hoe ze gezondheid kunnen inpassen binnen hun gezin.

Daarnaast geeft het thema aan dat opvoeden geen onveranderlijk gegeven is. Opvoeden kan verschillen naargelang het land en de cultuur, maar bijvoorbeeld ook naargelang de leeftijd van een kind. Je gaat anders om met kleuterverliefdheid dan met een verliefde puber. Kinderen groeien, en ouders groeien mee. Ook veranderingen in de samenleving kunnen opvoeding beïnvloeden. Kon jij op je drie jaar al met een tablet overweg? Opvoeden is dus nergens ‘gelijk’ en gezinnen zijn steeds in beweging!

Overzicht activiteiten
De activiteiten van de stad Aalst zijn gratis maar om praktische redenen vragen we je wel om vooraf in te schrijven. Wees er snel bij, want het aantal deelnemers per activiteit is beperkt!
Je kunt inschrijven via het online inschrijvingsformulier op de website van de Opvoedingswinkel (www.aalst.be/opvoedingswinkel) door een e-mail (opvoedingswinkel@aalst.be) te sturen of te bellen naar de Opvoedingswinkel (tel. 053 72 35 95).

Theatervoorstelling ‘Mevrouwtje Mevrouw vertelt’
Mevrouwtje Mevrouw vertelt, speelt, zingt en tovert verhalen bij elkaar. Een voorstelling met humor, spanning en heel veel interactie. Verhalen over feest, over verschillend zijn, over ruzie maken en weer vrienden worden, over andere talen, over verwondering voor alles wat anders en toch gewoon is.

Wanneer? Zaterdag 17/05/2014
Vanaf 9.30 uur kun je genieten van een gratis ontbijt. De voorstelling start stipt om 10.30 uur en duurt ongeveer tot 12 uur.
Waar? Ontmoetingshuis De Brug (Hertshage 11 – 19 in Aalst)
Voor wie? Alle gezinnen met kinderen. De kinderen dienen samen met een volwassen begeleider aanwezig te zijn.

Voor de organisatie van deze voorstelling werkt de Opvoedingswinkel samen met theatergezelschap Kip van Troje.

Infoavond ‘Jongeren, een zoektocht naar volwassenheid’
Het infomoment ‘Jongeren, een zoektocht naar volwassenheid’ bestaat uit verhalen die jongeren vertellen bij een reeks foto’s, genomen tussen hun 11 en 21 jaar. De jongeren hebben het over verdriet en vriendschap, over leren houden van zichzelf, over hun liefde voor hun ouders en over hun bezorgdheid voor de wereld.

Tijdens deze avond ontdek je hoe jongeren in deze tijd de overgang van hun kindertijd naar jongvolwassenheid beleven. Wie en wat heeft deze jongeren geholpen in hun sprong naar volwassenheid? Wat hebben zij zelf gedaan? Hoe hebben hun ouders hen geholpen? Wat hebben zij samen met hun vrienden ondernomen? Welke rol speelt de huidige samenleving?

Wanneer? Dinsdag 20/05/2014 van 19.30 tot 22 uur
Waar? Theatercafé CC De Werf (Molenstraat 51 in Aalst)
Voor wie? Ouders van tieners

Voor de organisatie van deze sessie werkt de Opvoedingswinkel samen met jeugdpsychologe Mieke De Veuster.

Breng ook een bezoek aan de fototentoonstelling van fotografe Hilde Gilbos die de basis vormde voor dit infomoment. De tentoonstelling kan je vanaf donderdag 1 mei 2014 tot en met vrijdag 23 mei 2014 bezoeken in ‘t Gasthuys – Stedelijk Museum Aalst.
Workshop ‘Scharrelkids, op stap met je (klein)kinderen’
De workshop ‘Scharrelkids, op stap met je (klein)kinderen’ is bedoeld om (groot)ouders met hun (klein)kinderen de natuur te laten beleven. Welke leuke, spannende dingen zijn er te doen in een park dicht bij huis? Hoe maak je kinderen daar enthousiast voor?
Tijdens deze workshop krijg je tips en doe je inspiratie op voor een leuk en leerzaam verblijf in de natuur.

Wanneer? Woensdag 21/05/2014 van 14 tot 16 uur
Waar? Hoofdingang stadspark Aalst
Voor wie? Kinderen tussen 4 en 10 jaar met hun (groot)ouders
Voor de organisatie van deze workshop werkt team Welzijn samen met Scharrelkids en het Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie vzw.

Kinderyoga
Kinderyoga is een mooie mix van beweging, fantasie, rustmomenten en spelen voor kinderen vanaf 3 jaar. Op een originele manier krijgen kinderen de kans om in alle vrijheid hun gedachten en emoties los te laten.

Week van de Opvoeding
Dienst Gezin stad Aalst – kabinet Schepen Iwein De Koninck

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here