Je lijf ontdekken op een andere manier, voelen waar je grenzen liggen

lijfIn-lijf-dag – Op donderdag 8 mei 2014 nemen 255 leerlingen uit het 5de jaar ASO deel aan een nieuw project: de in-lijf-dag. Het woord doet denken aan ‘inlijven’, aan ‘lijfeigenen’, maar dat bedoelen we net niet. Wel, ‘in je lijf zijn’, je lijf ontdekken op een andere manier, voelen waar je grenzen liggen, kijken wat je aantrekt…

“Deze dag kwam er omdat we ons realiseren dat er in onze school en onze maatschappij heel veel aandacht gaat naar dingen doen, naar actie, naar bezig zijn … en heel wat minder naar wie we zijn, wat we gewaarworden. Maar het valt ons, leerkrachten, op dat veel leerlingen worstelen met hun lichamelijkheid – toch ook een belangrijk deel van ons mens-zijn – en er vaak niet in slagen dat deel van zichzelf te aanvaarden of er goed mee om te gaan. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot zware problemen als eetstoornissen en zelfverminking”, zeggen de initiatiefnemers van het Don Boscocollege uit Zwijnaarde.

“Na een kleine steekproef bij een aantal leerlingen merkten we vlug dat de interesse voor dit onderwerp groot was, zowel bij de meisjes als bij de jongens. Dit laatste was voor ons een verrassing omdat we er aanvankelijk van uitgingen dat de interesse bij de meisjes groter zou zijn.
Op die dag nodigen we 20 externe begeleiders uit om elk 2 werkwinkels te begeleiden. We proberen te zorgen voor veel variatie en bieden flamenco, shiatsu, non-verbale communicatie, pilates, Feldenkrais, lachyoga enz. aan. De leerlingen kunnen een keuze maken uit een aanbod van 20 werkwinkels. Financieel worden we voor deze dag gesteund door de ouderraad van de school.

We beseffen dat we van de leerlingen een grote openheid vragen omdat ze niet zo vertrouwd zijn met deze disciplines. Maar door het organiseren van deze dag hopen we bij te dragen aan hun zelfkennis en aan hun vermogen om via hun lichaam gewaar te worden en bewuster te leven.”

Don Boscocollege
Grotesteenweg-Noord 113
9052 Zwijnaarde

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here