CD&V wil meer vrouwen in het leger

leger

legerCD&V wil meer vrouwelijke kandidaten voor een carrière in het leger

Op initiatief van Gerald Kindermans en Kristof Waterschoot (CD&V) zal deze week een resolutie goedgekeurd worden in de plenaire vergadering van de Kamer waarin aan de regering gevraagd wordt meer vrouwelijke kandidaten aan te trekken voor een carrière in het leger.

“Met deze resolutie willen we het beleid rond genderdiversiteit in het leger verbeteren”, stelt Kindermans. “Dit willen we doen door een aantal concrete maatregelen voor te stellen. Zo hebben we aan de regering onder meer gevraagd om op de website van Defensie een meer zichtbare rol te geven aan vrouwen. Ook willen we een evaluatie van de bestaande plannen en richtlijnen in verband met het genderbeleid.”

“Maar deze resolutie over genderbeleid gaat niet enkel over het aantrekken van meer potentiële kandidaten”, geeft Waterschoot aan. “Het thema genderbeleid moet namelijk ruimer bekeken worden, en kan dan ook niet losgezien worden van de rol van vrouwen in conflict- en postconflictgebieden.” Studies en terreinervaring hebben immers aangetoond dat de aanwezigheid van vrouwen en mannen een verschillende invloed hebben op de vredesprocessen en processen van wederopbouw. “Het uitsturen van gemengde legertroepen met mannen en vrouwen zorgt dus voor een efficiëntere uitvoering van de operaties in het buitenland. We willen dan ook dat Defensie hier de nodige maatregelen voor neemt.”

“In conflict- en postconflictgebieden dient Defensie ook meer aandacht te hebben voor gender-based geweld”, vervolgt Kindermans. “Vrouwen blijken immers te vaak hiervan het slachtoffer te zijn. Het schaadt niet enkel het slachtoffer, maar ook de gemeenschap rond haar. Die wordt immers geconfronteerd met het gegeven dat ze het slachtoffer niet konden beschermen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here