Moederdag : dit jaar schenk ik haar een keizersnede

vrouwenMoederdag : dit jaar schenk ik haar een keizersnede !

Meestal geven we pralines, een mooi boeket bloemen of zelfs een mooi juweel aan onze mama. Wees dit jaar origineel! Kies voor een buitengewoon en solidair cadeau; een keizersnede, prenatale consultaties of een medische urgentiekit voor mama’s in Afrika. Ga naar www.afrikado.be, kies het gewenste cadeau en ontvang na je online betaling een symbolische cadeaubon die je kan overhandigen aan je mama.

‘Afrikado.be’ is een initiatief van Memisa. Op deze manier willen we de problematiek rond moedersterfte in het Zuiden onder de aandacht brengen. In 2000 werd het met driekwart terugdringen van moedersterfte door de VN opgenomen in de Millenniumdoelstellingen. In 2014 sterven er echter dagelijks nog 800 jonge vrouwen door complicaties tijdens hun zwangerschap of bevalling. 99% van deze moeders woont in het Zuiden.

Een ziekenhuisopname of bevalling in de materniteit is quasi onbetaalbaar in Afrika. Daarom zien vele vrouwen zich genoodzaakt om thuis te bevallen, zonder professionele hulp. Gezien prenatale consultaties te duur zijn, weten ze vaak niet of er risico’s verbonden zijn aan de bevalling of niet. Als er zich complicaties voordoen moeten ze, in verzwakte toestand, soms tientallen kilometers stappen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum.

Aan de hand van concrete acties in het Zuiden boekt Memisa echter resultaten om deze enorme problematiek terug te dringen. Zo voorziet Memisa materniteiten van degelijk medisch materiaal, bevallingstafels, zonnepanelen zodat ook ’s nachts veilig bevallingen kunnen worden uitgevoerd, levensnoodzakelijke geneesmiddelen en materiaal voor bloedtransfusies. Ook wordt er hard gewerkt aan de verhoging van de kwaliteit van de medische zorgen door permanente scholing van het lokale personeel. Daarnaast vormt ook preventie een belangrijk onderdeel van Memisa’s structurele aanpak.

Memisa strijdt tegen moedersterfte in het Zuiden. We investeren als medische ngo in een menswaardige basisgezondheidszorg, in het bijzonder voor de allerarmsten. In DR Congo en Burundi geven we structurele steun aan 36 gezondheidszones of -districten, voor meer dan 5 miljoen inwoners. Hiernaast zijn we ook actief in Benin, India en Mauritanië.
www.memisa.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here