Koenraad Tinel met Scheisseimer nu zondag in Bijloke in Gent

1Deze week werd Koenraad Tinel 80 jaar en zondag werd dat gevierd in Vollezele. De provincie Vlaams-Brabant organiseert, samen met Radio2 Vlaams-Brabant, de achtste editie van Kunst op Komst. Elke Vlaams-Brabantse gemeente kan meedoen aan deze wedstrijd om het beeld ‘Prima Mater’ van de bekende kunstenaar Koenraad Tinel te winnen. Zondag stelde Koen dus zijn beeld voor. ‘Met Kunst op Komst willen we hedendaagse beeldende kunst dichter bij de mensen brengen en Vlaams-Brabant laten uitgroeien tot een openluchtpark met prachtige beelden. Elke Vlaams-Brabantse gemeente kan zich voor 30 april kandidaat stellen om mee te dingen naar het monumentale kunstwerk’, stelde Tom Dehaene.

Koenraad Tinel woont al sinds 1996 in Hof te Leysbroek in Vollezele. Hij is vooral een actief beeldhouwer en tekenaar. Maar we kennen hem vooral van zijn vriendschap met de 82-jarige Simon Gronowski. Diens vader was een Poolse jood en Simon was elf toen hij, in 1943 van de trein sprong die hem en zijn moeder naar Auschwitz bracht. Pas toen hij gesprongen was, merkte de kleine Simon dat zijn moeder op de trein bleef. Gronowski is een jodenkind en Tinel noemt zichzelf een nazikind want zijn vader was een Hitler-fanaat die twee van zijn zonen uitzond naar het Oostfront. In juni 1944 vluchtte het gezin Tinel van Gent naar Duitsland, aan de grens met Tsjecho-Slowakije. Het werd een tocht vol ontbering doorheen een wereld in puin. Die herinnering blijft lange tijd diep opgeborgen in Tinel zijn geheugen. Vier jaar geleden tekende Koenraad Tinel dat levensverhaal neer in het boek ‘Scheisseimer’: een verhaal met tekeningen over zijn traumatisch familieverleden.

Op vraag van het Antwerps theaterhuis Het Paleis vertelt de kunstenaar dit indrukwekkend verhaal ook live aan het publiek. De voorbije jaren bracht Koenraad Tinel ‘Scheisseimer’ al in verschillende steden. Sacha Rangoni, een joodse jongen van zestien, zag het en vond dat Tinel Simon Gronowski moest ontmoeten. Daaruit is een heel mooie vriendschap ontstaan. Gronowski en Tinel trokken samen naar Auschwitz voor een canvas-reportage.

Nu zondag 6 april kan je de voorstelling ‘Scheisseimer’ nog gaan zien in de Bijloke in Gent. De voorstelling was al snel uitverkocht en verhuist daarom van het Kraakhuis naar de Concertzaal. Er zijn nog tickets verkrijgbaar.

In de Bibliotheek van het Muziekcentrum De Bijloke hangen nog tot zondag 6 april de 240 inkttekeningen die Tinel maakte over zijn onverwerkte verleden van WOII.

Nadien is er een (gratis) panelgesprek in het Kraakhuis. In het panel zitten :

Koenraad Tinel, beeldend kunstenaar
Bruno De Wever, historicus (UGent)
Gie Van den Berghe, moraalfilosoof (UGent)
Herman Balthazar, historicus (UGent) en ere-gouverneur Oost-Vlaanderen
Bart Sturtewagen, moderator (Hoofdredacteur De Standaard)

Inlichtingen : http://www.debijloke.be

2

3

Caroline Neels

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here