Geen vergunning meer nodig voor geveltuin in Gent

geveltuinGeen vergunning meer nodig voor geveltuin in Gent. Vanaf 1 april 2014 kun je in Gent een straatgeveltuin aanplanten zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. Een belletje naar Gentinfo of inchecken via de website www.gent.be/geveltuinen volstaat. Nu het zoveel makkelijker is, mikken de Stad Gent en Natuurpunt in 2014 op minstens 365 extra geveltuinen. De folder ‘Fleur je gevel op’ geeft alvast raad bij het kiezen van planten en klimhulp. En voor wie een straatactie organiseert is er een handig draaiboek.

Bellen en planten op dezelfde dag

Zit de goesting erin om je gevel te vergroenen? Goed nieuws. Vanaf 1 april 2014 moet je in Gent niet meer wachten op een vergunning. Het volstaat om te bellen naar Gentinfo of online te melden waar je een tuintje aanplant via de website www.gent.be/geveltuinen. Nog diezelfde dag kun je je geveltuin aanplanten.

Schepen Watteeuw: ‘Er zijn wel nog enkele voorwaarden. Volgens het reglement moet je trottoir voldoende ruimte bieden aan voetgangers, rolstoelen en kinderwagens. Een geveltuintje mag maximaal 30 cm voor je gevel uitsteken en het resterende voetpad moet minstens 1,20 m breed en obstakelvrij zijn. Is het voetpad te smal, fleur dan je gevel op met bloembakken op de vensterbank.’

Een praktische folder en een draaiboek voor straatacties

Voor wie concrete plannen heeft, is de brochure ‘Fleur je gevel op’ een aanrader. Hierin vind je hoe je stap voor stap te werk kunt gaan, welke plant je het best kiest en welke klimhulp het meest geschikt is. De folder is te vinden op de website www.gent.be/geveltuinen. De folder is ook te verkrijgen in de Groendienst, het Natuur- en Milieucentrum De Bourgoyen, het Gentinfo-Punt Administratief Centrum Zuid, de Stadswinkel en de buurtcentra van de Dienst Buurtwerk.

Wil je samen met je buren je straat of wijk vergroenen, dan vind je hulp in een draaiboek. Dat werd geschreven door vrijwilligers en ervaringsdeskundigen en is online te vinden op de website www.gent.be/geveltuinen. Zo’n straatactie heeft een paar belangrijke voordelen: je helpt je minder handige of twijfelende buren met de aanleg van de geveltuin, je krijgt heel wat gezelligheid en burencontact cadeau en je straat wordt op slag een stuk groener. Groepen van minstens vijftien buren kunnen een bezoek van de ‘geveltuinman’ aanvragen. De Groendienst, Natuurpunt en enthousiaste vrijwilligers geven dan ‘tips en tricks’ over planten, klimhulpen en nog veel meer.

Geniet van de vele voordelen

Geveltuinen fleuren de straat op en brengen meer natuur in de stad. Vogels en insecten vinden er voedsel, maken een nest of rusten er uit op doortocht. Bovendien blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat uitkijken op een groene omgeving goed is voor je humeur en je gezondheid. Hoe meer groen, hoe beter ook voor het klimaat. In de zomer koelen planten de stad af. Dat effect is welkom, want stenen en asfalt absorberen veel zonlicht en maken de stad beduidend warmer dan het omliggende platteland. Planten produceren ook zuurstof en filteren fijn stof. Zo verbeteren ze de luchtkwaliteit.

Gevelplanten beschermen je huis ook tegen weer en wind. In de winter zorgen stevige bladhoudende klimplanten ervoor dat de muur niet te sterk afkoelt. In de zomer houdt de geveltuin je muur koel.”

Waar vind je geveltuinplanten?

Uiteraard bieden tuincentra en de bloemenmarkt op de Kouter een aanbod geveltuinplanten aan.

De bloemenmarkten van de Dienst Buurtwerk in de meimaand doen mee met de geveltuinencampagne. Voor meer info hierover kun je je wenden tot de Dienst Buurtwerk, Baudelohof 2, tel. 09 235 77 20 of e-mail dienst.buurtwerk@gent.be.

De traditionele wildeplantenbeurs van Natuurpunt Gent in de Bourgoyen op zondag

4 mei 2014 focust dit jaar op geveltuinplanten en je kunt er ook een workshop geveltuinieren volgen.

Bij de Tuinbouwschool Melle kun je bestellingen plaatsen en zonder koperskaart afhalen op vrijdag 25 april en vrijdag 9 mei 2014. Kijk hiervoor op www.tuinbouwschool-melle.be > De Leerwinkel.

Natuur in de stad

Vanaf dit jaar voert Natuurpunt Gent campagne in het teken van ‘Natuur in de stad’. Groene ruimte beperkt zich niet tot groenpolen en natuurgebieden, maar is liefst een netwerk van parken, tuinen, grote en kleine plekken natuur. Geveltuinen zijn een schakeltje in dat netwerk. Natuurpunt Gent legt er dit jaar samen met de Stad Gent dan ook graag de focus op. Daarnaast geeft Natuurpunt Gent ook aandacht aan ecologisch tuinieren, verticaal tuinieren, groendaken, natuurfotografie in de stad… Op zondag 1 juni is er de jaarlijkse tuinenfietstocht. Op 7 juni is er een stadswandeling ‘natuurfotografie in de stad’. Hou de campagnepagina in de gaten voor actuele info: website www.natuurpuntgent.be/natuurindestad.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here