PVDA+ vraagt behoud publieke aanplakborden

bordenPVDA+ vraagt behoud publieke aanplakborden in Ronse

Publieke aanplakborden bij verkiezingen bestaan al sinds de tijd van de Romeinen. Het idee erachter is dan ook een fundamenteel democratisch principe: alle partijen moeten de kans krijgen zichzelf voor te stellen én alle kiezers moeten zich kunnen informeren. Zeker voor kleinere en nieuwe partijen is dit belangrijk. PVDA+ mikt erop om voor het eerst verkozenen in het parlement te halen, maar dat zal niet met een peperdure campagne zijn met 20m²-billboards. We willen wél maximaal gebruik maken van de democratische rechten waarvan we kunnen genieten en aanvaarden niet dat ook daaraan afbreuk gedaan wordt.

Het college van Ronse bestaande uit het kartel CD&V-Groen, NVA en de Liberale Unie heeft op 17 februari beslist om “Geen officiële aanplakborden te voorzien bij de organisatie van de verkiezingen op 25 mei 2014 uit ecologisch standpunt, om de visuele vervuiling in het stadsbeeld tegen te gaan en om de efficiënte werking van het stadspersoneel niet in het gedrang te brengen.”

PVDA+ protesteert met klem tegen deze ondemocratische beslissing en verzoekt het stadsbestuur van Ronse met aandrang om deze beslissing ongedaan te maken en alsnog officiële aanplakborden te plaatsen.

Ten eerste is het juist véél ecologischer om officiële aanplakborden te plaatsen waarop elke partij op de daartoe bestemde ruimte een verkiezingsaffiche kan plakken. Indien er geen officiële aanplakborden geplaatst worden, is het alternatief ofwel commerciële aanplakruimtes die natuurlijk constant overplakt worden door affiches voor commerciële evenementen of erger nog, wildplakken.

Ook het argument van de visuele vervuiling gaat niet op, beter enkele locaties met officiële aanplakborden dan ieder weiland en ieder kruispunt vol met verkiezingsaffiches. In die zin stellen we bovendien tot onze verbazing vast dat uitgerekend coalitiepartner CD&V zélf al verkiezingsborden heeft geplaatst in Ronse, meer bepaald in de Stefaan-Modest Glorieuxlaan.

Ten derde zien we niet in hoe de efficiënte werking van het stadspersoneel in het gedrang gaat komen als er officiële aanplakborden komen. De plaatsing en verwijdering ervan is een eenmalige taak, die iedere gemeente altijd en overal laat uitvoeren door het stadspersoneel bij iédere kiescampagne. Dit is dus een drogreden.

We rekenen er dan ook op dat het stadsbestuur van Ronse deze ondemocratische beslissing herziet en alsnog overgaat tot het plaatsen van officiële aanplakborden. Ondertussen onderzoekt PVDA+ ook welke juridische stappen mogelijk zijn.

De motivering van de beslissing is volgens immers ruim onvoldoende om deze afbraak van democratische rechten te verantwoorden. We willen daarom graag alle democratische krachten in Ronse oproepen om ook hun stem te laten horen.

Voor aanvang van de komende gemeenteraad die doorgaat op maandag 17 maart voorzien we alvast om 17.30u een protestactie met de lokale afdeling van PVDA+ Ronse. Ook de lijsttrekker voor de Vlaamse Raad, Dirk Goemaere zal hierbij aanwezig zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here