Overgangsregeling liquidatiebonus begint op lege doos te lijken

doosUNIZO: “overgangsregeling liquidatiebonus begint op lege doos te lijken: nu ook wettelijke reserve uitgesloten van overgangsregeling”

De FOD Financiën heeft een FAQ gepubliceerd over de overgangsregeling inzake de verhoging van de roerende voorheffing op liquidatieboni. Zoals bekend stijgt vanaf 1 oktober 2014 de roerende voorheffing op die liquidatieboni van 10 naar 25%. Om de bestaande reserves van vennootschappen van de verhoging te vrijwaren, is er een overgangsregeling voorzien.

Vennootschappen kunnen in principe hun bestaande reserves inbrengen aan 10% roerende voorheffing. Zo betalen de aandeelhouders dan enkel 25% op de toekomstige reserves. “Die overgangsregeling valt echter veel magerder uit dan beloofd”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Zo kunnen enkel reserves die zijn goedgekeurd door een algemene vergadering op 31 maart 2013 worden ingebracht. Dit betekent dat in de praktijk ondernemers enkel reserves tot en met boekjaar 2011 kunnen inbrengen waardoor er al een retro-actieve belastingverhoging voor de reserves van 2012 is. Als klap op de vuurpijl blijkt nu dat ook de wettelijke reserve van de overgangsregeling is uitgesloten.

Hierdoor betalen aandeelhouders sowieso 25% roerende voorheffing op de uitgekeerde wettelijke reserve in geval van liquidatie van de vennootschap. En dit terwijl het oude tarief van 10% tot en met 30 september 2014 wel van toepassing blijft op de hele liquidatiebonus, inclusief de wettelijke reserve. “De overgangsregeling begint meer en meer te lijken op een lege doos te gelijken” aldus UNIZO. “Er is nooit sprake van geweest dat de wettelijke reserve zou zijn uitgesloten van de overgangsregeling”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here