Cyberflikken – flikken binden de strijd aan met cyberpesten

computerCyberflikken – flikken binden de strijd aan met cyberpesten

Eén op vier jongeren tussen de 12 en 18 jaar kreeg al eens rechtstreeks af te rekenen met cyberpesten. Meestal gaat het over dreig- en scheldberichten, zowel via gsm als via mail. Sommige cyberpesters gaan nog verder en schelden iemand herhaaldelijk uit op zijn/haar sociale mediapagina of start zelfs een regelrechte haatcampagne op een sociaal netwerk. De laatste tijd duiken bijvoorbeeld steeds meer facebookpagina’s op die zonder toestemming de foto’s van privéprofielen van slachtoffers publiceren en ‘taggen’ met hun naam en beledigende opmerkingen. Daarom wil de Gentse politie de strijd aanbinden met cyberpesten en daarvoor op verschillende sporen werken.

Het gebruik van sociale media door jongeren is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. Sociale communicatiemiddelen zijn leuk maar er bestaan jammer genoeg ook gevaren. Eén van die gevaren is cyberpesten – dit is een verzamelnaam voor alle vormen van pesterijen die gebruik maken van ICT (informatie- en communicatietechnologieën), zoals internet, gsm of computer om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen, te beledigen, …

Sensibiliseren
Om het onderwerp cyberpesten bespreekbaar te maken, organiseerde het Bureau Jeugd van de Gentse politie, in samenwerking met Kinepolis Gent, op woensdagvoormiddag 6 november 2013 ‘Cyberflikken’ – een filmvoorstelling met nabespreking waarbij het onderwerp cyberpesten en –criminaliteit fel belicht werd.

Dit jaar koos men voor de “Disconnect”, een film van regisseur Henry-Alex Rubin over cyberpesten, hacken en ‘sexting’. Na de film volgde een debat met de jeugdinspecteurs waarbij leerlingen maar ook leerkrachten hun vragen over cyberpesten en cybercrime konden voorleggen. Meer dan 1100 leerlingen van vierde, vijfde en zesde middelbaar hadden zich ingeschreven.

Vraag & antwoord
Als jongere is het niet altijd eenvoudig om de juiste mensen aan te spreken of de juiste stappen te ondernemen tegen cyberpesten en/of -criminaliteit. De jeugdinspecteurs van de Politie Gent hebben een aantal vaak voorkomende vragen en antwoorden uitgewerkt en geven daarbij nuttige tips. Men kan deze vragen & antwoorden lezen op de website van Politie Gent.
Op het event ‘Cyberflikken’ kregen de aanwezige scholen een infopakket met folders van hulpverleningsinstanties en andere organisaties, zoals vzw Zinloos Geweld, JAC, Awel en Childfocus. Elke leerling ontving ook een bladwijzer met een aantal essentiële websites met relevante en nuttige informatie over cyberpesten.
Met educatieve vragen over het thema of problematische situaties kunnen scholen steeds bij Bureau Jeugd terecht voor meer informatie of, indien nodig, voor een vlotte en efficiënte doorverwijzing.

Justitie versus cyberhaat
Naar aanleiding van een aantal binnen- en buitenlandse spraakmakende cases, heeft het college van procureurs-generaal (dat in België het strafrechtelijke beleid bepaalt) midden augustus 2013 een omzendbrief gestuurd waarin gesteld wordt dat de aanpak van cyberhaat een prioriteit voor justitie vormt. In deze brief wordt aan politie gevraagd om aan elke klacht de nodige aandacht te besteden banaliseren. De omzendbrief stelt eveneens dat de betrokken (politie)diensten zullen gesensibiliseerd, geïnformeerd en geïnstrueerd worden om het fenomeen cyberhaat en –pesten efficiënt aan te pakken.

Politie Gent versus cyberpesten
De Gentse politie bleef ondertussen niet bij de pakken zitten. Momenteel werkt men aan een nieuw korpsonderricht rond belaging en pesten – cyberpesten maakt hier uiteraard ook een deel van uit. Dit korpsonderricht zal onder alle leden van het Gentse korps verspreid worden zodat elke inspecteur, bij een aangifte, perfect weet welke stappen hij moet ondernemen om het feit te registreren, het slachtoffer optimaal op te vangen en de strafrechtelijke vervolging te lanceren.

Slachtoffer van cyberpesten? Praat erover!
Zelf het slachtoffer van cyberpesten? Dan kan men er best met iemand over praten. Dit kan met een vriend, een ouder, een leerkracht of een vertrouwenspersoon op school. De politie raadt het publiek aan om hiervan ook aangifte te doen bij de politie van zijn woonplaats.

Praktisch
Politiezone Gent – Bureau Jeugd, tel. 09 266 67 50,
e-mail jeugd.preventie@politie.gent.be,
website www.politiegent.be > button cyberflikken

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here