Kinderen zitten te veel… en slecht

Schoolkinderen, zeker in het lager onderwijs, zitten te veel; minstens 7 uur op school, daarbij nog thuis voor hun huiswerk en 's avonds voor de televisie. Uit onderzoeken in Zwitserland en in eigen land blijkt dat ruim 30% van de kinderen tussen 7 en 14 jaar rugklachten hebben. Bij studenten eerste jaar verpleegkunde is dit zelfs 57%. Volgens een Zwitsers onderzoeksteam is te lang stilzitten mede de oorzaak van deze rugklachten, samen met onaangepaste schoolmeubelen en dikwijls te zware boekentassen. Langer stilzitten dan 20 minuten is voor niemand goed, zeker niet voor kinderen. Door dit lang zitten ontstaan pijnlijke overbelastingspunten, vooral ter hoogte van rug, nek en schouders.

De haalbare oplossing is de 'zitbal'

Aangezien het huidig schoolmeubilair niet aangepast is aan de nieuwe normen voor ergonomie, is men gaan zoeken naar alternatieven om de natuurlijke drang naar beweging bij kinderen te ondersteunen.

De oplossing die de Zwitserse onderzoekers voorstelden is: 'Het zitten op ballen'. Dit zorgt voor genoeg beweging, variatie in houding en daarenboven niet duur.

Balzitten, niet alleen een schoolse zaak…

Zitballen kan men overal gebruiken, ze kunnen ook in de huiskamer, achter het bureau of in de speelkamer zorgen voor een bewegend zitalternatief.

Hoe moet je op de bal zitten?

Het best zit je op het voorste derde van de bal; zo zit je mooi rechtop. In het midden ga je gemakkelijk doorhangen en achteraan is de kans groot dat je er af rolt en naar achteren valt.

Hoe lang mag je op de bal zitten?

Als het moet kun je uren op de bal zitten. Met de bal kun je bewegen zonder storende geluiden te maken. Door met de bal te bewegen, worden de spieren geoefend zonder overbelast te geraken. Tussen het zitten door, kun je de bal ook gebruiken om enkele oefeningen te doen.

Gaat de zitbal lang mee?

De zitbal verdraagt een statisch gewicht van minstens 300 kg. Het elastisch materiaal van de zitbal kan de oorzaak zijn van het vergroten van de diameter na enige tijd. Zorg ervoor de zitbal niet te dicht bij een warmtebron te brengen en vermijd ook alle scherpe voorwerpen zoals duimspijkers.

Wat met het bureau of de werktafel?

Bij lang gebruik van de zitbal aan bureau of werktafel, kun je best de hoogte van het werkblad aanpassen. De ideale hoogt van het werkblad bepaal je door, zittend met een open hoek op de bal, de afstand te nemen tussen de grond en de elleboog plus voeg daarbij 3 á 5 centimeter.

Doe je veel schrijvend werk kantel dan ook je werkblad zoals de vroegere schoolbanken.

Hoe kies je de grootte van de zitbal?

De diameter van de bal moet toelaten om met afhangende bovenbenen te zitten (de hoek tussen bovenbeen en romp moet groter zijn dan 90°), de voeten moeten plat op de grond staan. Zo worden de lendenwervels het meest ontlast.

1. Ben je tot 1,33 meter groot, dan is een zitbal met een diameter van 45 centimeter voldoende.
2. Personen tussen de 1,33 en 1,60 meter nemen best een bal van 55 centimeter diameter.
3. Een bal met een diameter van 65 centimeter is geschikt voor wie tussen de 1,60 en 1,83 groot is.
4. De grootste ballen (diameter van 75 centimeter) zijn er voor wie groter is dan 1,83 meter.

Bron: http://www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here