Binnenkort vaccin tegen Rotavirus

GlaxoSmithKline heeft van Europa de toestemming gekregen om een vaccin (Rotarix) tegen het zeer besmettelijke Rotavirus bij zuigelingen op de markt te brengen. Het vaccin moet door baby's gedronken worden en is geschikt voor zuigelingen vanaf 6 maanden. Het gaat om een drinkbaar vaccin, dat voor de baby's gemakkelijk is in te nemen. Het Rotavirus is de voornaamste oorzaak van diarree, dehydratatie en overlijden bij kinderen jonger dan vijf jaar.

Luiers verwisselen.

Het virus is berucht omdat het zich verspreidt via de ontlasting. Ouders moeten het contact met de ontlasting van besmette kinderen daarom zoveel mogelijk voorkomen en na elke luierwissel de handen goed wassen.

Naast ernstige diarree kan het virus bij besmette personen gebrek aan eetlust, geïrriteerdheid, koorts, vermoeidheid, diarree, overgeven, winderigheid en buikpijn veroorzaken.

Binnen Europa worden jaarlijks meer dan 80.000 kinderen met het Rotavirus opgenomen én een 300 tal sterven aan deze infectie. De meeste slachtoffers vallen echter in de ontwikkelingslanden.

Hoewel een besmetting dus behoorlijk vervelend kan zijn, is het in principe niet ernstig. Alleen bij hele jonge kinderen bestaat het gevaar van uitdoging, maar dat is vrij eenvoudig te voorkomen door het toedienen van een zoutoplossing. De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het optreden van de eerste symptomen) van het virus is gemiddeld twee dagen.

Hygiëne.

Om de kans op een besmetting zo klein mogelijk te houden, is een goede hygiëne zeer belangrijk. Naast een persoonlijke hygiëne is ook een schone leefomgeving is van belang. Het virus kan immers urenlang in leven blijven als het eenmaal op de handen zit. Het gedijt zelfs dagen op speelgoed en aanrechtbladen.

Meer lezen op: www.hulporganisaties.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here