Roofvogelvervolging nu ook in West-Vlaanderen

De vervolging van roofvogels lijkt maar niet te stoppen. Na het afschot en de opzettelijke vergiftiging van tientallen beschermde roofvogels (buizerd, havik, rode wouw, sperwer, blauwe kiekendief) in de provincies Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen is het nu blijkbaar de beurt aan West-Vlaanderen. Op één week tijd kreeg het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren te Beernem vier verdachte kadavers van roofvogels binnen, twee sperwers (uit Moerkerke en Zedelgem) en twee buizerds (uit Izegem en Adegem). De symptomen wijzen alvast in de richting van moedwillige vergiftiging.

Medisch onderzoek toonde aan dat een vijfde slachtoffer (eveneens een sperwer) met loodhagel doorzeefd werd (Ruiselede). Een drietal weken terug kreeg het centrum ook al een vergiftigde buizerd binnen. Dat was al het vierde exemplaar dat gevonden werd op nagenoeg dezelfde plaats. En dit zijn enkel de gevallen die én gevonden én gemeld werden.

De afdeling Natuur van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap te Brugge werd op de hoogte gebracht van de diverse vaststellingen. Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren van Beernem zal de kadavers toxicologisch laten onderzoeken door de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent. Dit onderzoek zal uitmaken welk soort gif werd gebruikt. In opdracht van Vogelbescherming Vlaanderen werden al verschillende roofvogelkadavers onderzocht. Daaruit is gebleken dat gevaarlijke landbouwpesticiden (Carbofuran, Aldicarb, Strychnine) worden gebruikt om roofdieren te vergiftigen. Vermoedelijk gaat het om malafide jagers die dit goedje verwerken in dode dieren die als lokaas worden gebruikt om bijvoorbeeld vossen te verdelgen.

[img]www.belg.be/ws/i_nieuws/vogeldn.jpg[/img]

De Vlaamse minister van Leefmilieu en Natuur Kris Peeters duidde op 15 januari de buitendiensten van de afdeling Natuur aan als meldpunten voor inbreuken op de vogelbeschermingwetgeving. Op deze nummers kan iedereen een inbreuk op deze wetgeving (ondermeer het vinden van een roofvogel die onder verdachte omstandigheden gestorven is) melden. De directeur van de 'Hubertusvereniging Vlaanderen' zal deze vondsten weer afdoen als prietpraat en beweren dat deze kadavers voor de zoveelste keer uit onze diepvriezer werden gehaald… Vogelbescherming.be

Meldpunten in Vlaanderen:

West-Vlaanderen: (050) 45 41 76 – natuur.wvl@lin.vlaanderen.be
Oost-Vlaanderen: (09) 265.46.40 – natuur.ovl@lin.vlaanderen.be
Antwerpen: (03) 224 62 76 – natuur.ant@lin.vlaanderen.be
Vlaams-Brabant: (016) 21 11 83 – natuur.vbr@lin.vlaanderen.be
Limburg: (011) 74 24 50 – natuur.lim@lin.vlaanderen.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER