Weer of geen weer, een paar dagen vakantie in eigen land wordt een aparte ervaring als je verblijft in historisch of industrieel erfgoed, in een kasteel vol design of in het charmehotel van een sterrenchef.

Voor de nieuwe gids “100 x Bijzonder Logeren in België” selecteerde Erwin De Decker 100 hotels en B&B’s die de reis op zich waard zijn en een vakantie in eigen land tot een unieke belevenis maken. In deze gids vind je logeeradressen die net iets anders zijn tussen de Noordzee en de Gaume. Van hippe design- en themahotels in de kunststeden tot eeuwenoude kastelen en boerderijen op het platteland. Sommige logies zijn ondergebracht in waardevol historische erfgoed of in imposante industriële gebouwen- van een klooster over een visrokerij tot een bottelarij voor mineraalwater. In andere zullen foodies graag de nacht doorbrengen – sommige sterrenchefs zijn immers ook tophoteliers. Ook wie avontuur zoekt of met kinderen onderweg is, vindt in deze gids opmerkelijke suggesties. Kies uit een boomhut, een treinstel, een kajuit op een vrachtschip of een indianentent. Zelfs logeren in een kunstwerk behoort tot de mogelijkheden.

Bij elk logeeradres horen excursietips die je vaak minder bekende regio’s laten verkennen: dool door de onderaardse gangen van een Ardens stadje, ga kajakken in de Kempen, ontdekt trendy restaurants in Antwerpen, proef Belgische wijn, maak een fietstocht door de Westhoek en ga op zoek naar de laatste tabakstelers langs de Semois.

“100 x Bijzonder Logeren in België” werd samengesteld door Erwin De Decker en is uitgegeven bij Lannoo (www.lannoo.be) . De handige en geïllustreerde gids is verkrijgbaar in elke boekhandel (15,95 euro)