Mosselen rond Middellandse Zee besmet

Uit onderzoek is gebleken dat ruim 40% van de mosselen in de landen rondom de Middellandse Zee besmet zijn met het Hepatitis A virus. Er is geen reden voor paniek. Dit vernam HulpOrgansiaties.be .Wie op vakantie gaat naar een land rondom de Middellandse zee, wordt aangeraden geen rauwe schelpdieren (zoals oesters) te eten. Gekookte mosselen zijn ongevaarlijk. Bij een verhitting boven de 70 graden Celsius sterft het virus. Voor zover bekend kan een besmetting met hepatitis A tijdens de zwangerschap geen kwaad voor het ongeboren kind. Wat is hepatitis A?

"Hepatitis A is een besmettelijke leverziekte. Het is een virale infectie met in het begin ziekteverschijnselen zoals koorts, moeheid en misselijkheid. Enkele dagen later overheersen braken, gebrek aan eetlust en buikpijn", legt de Antwerpse huisarts Patrick Sweetlove uit. "Deze symptomen gaan vaak gepaard met geelzucht, donkere urine en ontkleurde stoelgang.

De stoelgang van iemand met hepatitis A bevat het virus en is daardoor besmettelijk. Als deze persoon naar het toilet gaat en daarna de handen niet (goed) wast, kan hij of zij het virus via de handen overbrengen op de toiletbril, kraan, deurknop, handdoek,

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here