Wegwerpartikels vaak weggegooid geld

Voor steeds meer producten kan je wegwerpvarianten op de kop tikken. Die zijn gemakkelijk te gebruiken, maar voordelig zijn ze zelden. Papieren zakdoeken, wegwerpscheermesjes of keukenpapier zijn in veel gezinnen niet meer weg te denken. Nochtans kan je ze perfect vervangen door meer duurzame alternatieven die veel goedkoper zijn. Netto zet ze voor u op een rijtje

In veel keukens is de rol keukenpapier onmisbaar geworden om vetvlekken weg te vegen of om de knoeiboel van een omgestoten fles melk op te ruimen. Voor een rol keukenpapier moet je wel al gauw 1 euro neertellen. Een keukenvod daarentegen vind je al voor 30 eurocent in de supermarkt. Die kan je opnieuw gebruiken en absorbeert ook beter.

Veel mensen komen niet buiten zonder een pakje papieren zakdoekjes. Voor een pakje van 30 betaal je wel ongeveer 1,5 euro. Een goedkoper alternatief is de ouderwetse katoenen zakdoek. Die kost ongeveer 1 euro, maar je kan hem steeds opnieuw wassen en hergebruiken.

Voor een pak van 10 wegwerpmesjes betaal je ongeveer 4,60 euro. Die zijn in elk geval goedkoper dan de mesjes van bekende merken, maar het goedkoopste alternatief blijft het elektrische scheerapparaat. De mesjes moet je veel minder vaak vervangen en ook scheerschuim moet je niet langer aankopen. Voor een basismodel betaal je ongeveer 40 euro.

De toestellen die op batterijen werken, zijn niet meer te tellen: afstandsbedieningen, mp3-spelers, weegschalen en zo meer. Al die toestellen van herlaadbare batterijen voorzien, kan je veel geld uitsparen. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Test-Aankoop. Wie twee gewone batterijen aankoopt (aan 1 euro per stuk) en die om de vijf dagen moet vervangen, komt uit op een jaarlijkse kostprijs van 146 euro. Wie herlaadbare batterijen gebruikt (5 euro per stuk) moet die om de drie dagen vervangen en kan ze tot 250 keer herladen. Een herlader kost ongeveer 30 euro. Daarmee zou de jaarlijkse kost van wegwerpbatterijen amper 7 euro bedragen.

Tot ze ongeveer 2,5 jaar oud zijn, hebben de meeste kinderen luiers nodig. Als ze dagelijks zes nieuwe luiers nodig hebben, kost dat ongeveer 1.413 euro per kind. Kies je bovendien voor luiers van een bekend merk, dan kan de kostprijs ervan nog eens verdubbelen. Besparen kan je door herbruikbare luiers aan te schaffen. Daarmee valt de kostprijs terug tot 868 euro (de kostprijs van wasbeurten inbegrepen).

In steeds meer winkels moet je betalen voor een plastic zakje. Die hebben niet alleen 400 jaar nodig om te verdwijnen, je moet er (afhankelijk van de winkel) tot 10 cent voor neertellen. Als je gedurende het hele jaar zou optellen hoeveel zakjes je zo gebruikt, zou je aan een aanzienlijk bedrag komen. Dat kan je vermijden door opvouwbare boxen (ongeveer 5 euro) of herbruikbare zakken te kopen. Die laatste zijn amper duurder dan de gewone plastic zakken, maar je kan ze wel keer op keer hergebruiken.

Veel mensen maken er ondertussen een erezaak van geen etensresten weg te gooien. Als je die daarentegen steevast in een folie verpakt, doe je die besparing al vlug teniet. Een rol aluminiumfolie van 20 meter kost immers ongeveer 3 euro. Daarom is het op termijn goedkoper – en vaak handiger -je een verzameling 'tupperware-potjes' aan te schaffen. Bron: Netto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here