Toenemend luchtverkeer is grote bedreiging voor milieu

De constante toename van het luchtverkeer is één van de grootste milieuproblemen van het moment en het betekent een serieuze bedreiging van het mondiale klimaat. Dat blijkt uit een studie van John Whitelegg en Howard Cambridge van de Britse universiteit van York, in opdracht van het milieu-instituut van Stockholm (SEI). Whitelegg berekende dat de uitstoot van broeikasgassen in het Verenigd Koninkrijk tegen 2050 met 60 procent kunnen verminderen als het aantal vluchten er met 45 procent vermindert en het investeert in treinverkeer. Volgens hem is het totaal verkeerd dat Engeland nu enerzijds over goedkope vluchten en anderzijds over één van de duurste spoorwegen ter wereld beschikt.

Tegen 2050 komt 15% van de broeikasgassen uit luchtverkeer.

Nog volgens het SEI veroorzaakt de luchtvaartindustrie nu al 300 miljoen ton broeikasgassen. In de voorbije 20 jaar is het aantal vluchten verdubbeld en het aantal gevlogen kilometers zelfs verdrievoudigd.

Omdat de stoffen die in hogere luchtlagen vrijgelaten worden tot driemaal schadelijker zijn dan de andere stoffen, wordt aangenomen dat tegen 2050 ongeveer 15 procent van de broeikasgassen uit het luchtverkeer voort zal komen. Momenteel bedraagt dat aandeel slechts één tot twee procent.

Door de goedkopere vluchten en de constante toename van het vrachtverkeer per vliegtuig zal het luchtverkeer een jaarlijkse toename met drie tot zeven procent kennen in de volgende 20 jaar.

Whitelegg benadrukt dat de groei van de luchtvaartsector gevoed wordt door overheidshulp en belastingkortingen. Volgens de Britse onderzoekers moeten er milieubelastingen geheven worden, zodat de prijs van de vluchten 'de ecologische realiteit" weerspiegelt. Wetenschappers stellen voor het treinverkeer weer aan te moedigen voor afstanden beneden de 600 kilometer. Het aantal broeikasgassen zou zo met 60% kunnen dalen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here