Leerlingen lager onderwijs kunnen zelf fabriekje starten

Essenscia Vlaanderen, de Federatie van de Chemische Industrie en van Life Sciences, heeft sinds begin vorig jaar in meer dan 500 Vlaamse basisscholen didactische lespakketten "Mooi en Cool met Chemie" verspreid. Het project wil de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt verkleinen en de interesse voor ondernemerschap en wetenschap stimuleren bij leerlingen van de derde graad lager onderwijs. Dat is van jongsaf aan nodig, want bedrijven in de chemie hebben het steeds moeilijker om elk jaar de vele honderden nieuwe vacatures in te vullen. Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke ondersteunde de verspreiding met 160.000 euro. Hij is enthousiast over het resultaat en trekt nog eens 200.000 euro uit voor een uitbreiding van de actie naar 1.000 scholen.

Het lespakket "Mooi en Cool met Chemie" werd ontwikkeld door BASF Antwerpen. Essenscia Vlaanderen zorgde voor de verspreiding in de Vlaamse basisscholen. Leerkrachten krijgen een uitgewerkte lesmap, een CD rom en allerlei praktische instrumenten waarmee leerlingen een fabriekje kunnen opstarten en bijvoorbeeld zelf haargel, badschuim en bruisballen produceren. Het project past in de eindtermen van het lager onderwijs en is vakoverschrijdend uitgewerkt. Leerlingen komen niet alleen meer te weten over ondernemerschap en chemie, maar worden er ook heel wat sociale, wis- en taalkundige vaardigheden geoefend. Voor leerkrachten die met het pakket willen werken, is nascholing voorzien.

"Mooi en Cool met Chemie" maakt ook deel uit van de sectorconvenant voor de chemie in Vlaanderen. Tegelijk is het project een concrete invulling van de Rondetafel Chemie die toenmalig Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie Fientje Moerman in 2006 opstartte. Eén van de 12 actiepunten van de Rondetafel heeft namelijk tot doel de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verkleinen. Essenscia bezocht samen met minister Vandenbroucke en Wouter De Geest, de CEO van BASF Antwerpen, de Onze Lieve Vrouw Basisschool in Scherpenheuvel, één van de pilootscholen, waar de leerlingen van het zesde leerjaar het pakket "Mooi en Cool met Chemie" hebben uitgetest. Met succes en tot groot enthousiasme van de leerlingen, zo bleek.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here