Vlaanderen start projecten rond nachtopvang ouderen

Acht zorgcentra in Vlaanderen organiseren nachtopvang voor bejaarden die thuis wonen maar 's nachts niet meer alleen gelaten kunnen worden. De acht goedgekeurde projecten lopen vanaf eind 2007 tot eind 2008, minister Vanackere trok hiervoor 398.550 euro uit. De goedgekeurde projecten zijn gevestigd in Zonnebloem Zwijnaarde, Centrum voor Senioren De Vijvers Gentbrugge, De Bezelaar Leuven, Heilig Hart Montenaken, Sint-Vincentius Deinze, Sparke Viers Assebroek, RVT Mariaburcht Dentergem en De Korenaar in Moorslede.

De ouderenzorg zal een steeds meer gediversifieerd zorgaanbod moeten ontwikkelen. Eén van haar opdrachten wordt het thuisverblijven van ouderen meer mogelijk maken. Een gebrek aan nachtzorg is vaak de oorzaak van een opname in een rusthuis of in een verzorgingstehuis. Ondersteuning tijdens de nachturen kan het vroegtijdig afbreken van het thuisverblijf voorkomen. De nachtopvang is er voor personen die overdag thuis kunnen verblijven maar 's nachts extra verzorging (beginnende verwardheid, doolgedrag, valrisico's) of begeleiding nodig hebben en voor personen waarvan de situatie voor de verzorger te zwaar is geworden. Ondersteuning tijdens de nachturen kan het vroegtijdig afbreken van het thuisverblijf voorkomen.

Geert Versnick, voorzitter van het Gentse OCMW: "De Vijvers introduceerde het kortverblijf en had hiermee een primeur in Vlaanderen. Bij kortverblijf verblijven senioren voor een tijdelijke periode in het woon- en zorgcentrum, waardoor de omgeving even worden ontlast wordt van opvang en zorgtaken. De Vijvers was ook de allereerste om met nachtopvang te starten en blijft nog steeds een voortrekkersrol spelen". In het kader van de alternatieve zorgvormen in de ouderenzorg is op vraag van minister Vanackere afgesproken dat vanaf 1 oktober van dit jaar het Riziv ook nachtopvang kan subsidiëren, met het oog op een structurele werking in de toekomst. Dit werd in maart met de federale minister afgesproken op de interministeriële conferentie.

Guido Van Peeterssen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here